Unicef



Kinderen betalen de prijs voor het tekort aan schoon water en sanitair 28 september 2006, New York - Sinds 1990 hebben meer dan 1,2 miljard mensen de beschikking gekregen over veilig drinkwater, meldt het Unicef-rapport 'Progress for Children' dat vandaag is verschenen. Ongeveer hetzelfde aantal mensen heeft sinds 1990 toegang gekregen tot eenvoudige sanitaire voorzieningen.

In het rapport valt te lezen hoe het gesteld is met Millenniumdoel nummer 7, waarin staat dat in 2015 het aantal mensen dat structureel geen toegang heeft tot schoon water en (eenvoudige) sanitaire voorzieningen ten opzichte van 1990 met de helft moet zijn teruggebracht.

Latijns-Amerika, het Caribisch Gebied en Zuid-Azië hebben het Millenniumdoel wat betreft de toegang tot schoon water nu al bijna gehaald.
In Zuid-Azië is het aantal mensen dat de beschikking heeft over verbeterde sanitaire voorzieningen tussen 1990 en 2004 meer dan verdubbeld. In Oost-Azië en de Pacific gaat het om een toename van 30 tot meer dan 50 procent.


1,5 miljoen kinderen overlijden jaarlijks aan diarree "Een indrukwekkend resultaat," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Maar door onveilig drinkwater en een gebrek aan eenvoudige sanitaire voorzieningen gaan elk jaar nog steeds ongeveer 1,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar dood aan de gevolgen van diarree."

"Circa 425 miljoen kinderen onder de 18 jaar hebben nog steeds geen schoon water en meer dan 980 miljoen kinderen beschikken niet over behoorlijke sanitaire voorzieningen," zegt Veneman. "Beide zaken zijn van levensbelang. Als mensen schoon water en sanitair hebben, wordt er op een veilige manier voedsel bereid, daalt de sterfte onder kinderen en moeders en zijn er minder ziektes."

Foto: Unicef Pakistan/2005/Asad Zaidi Foto: Unicef Pakistan/2005/Asad Zaidi

Water halen in plaats van naar school

Als kinderen ziek worden door vervuild water of slechte hygiënische omstandigheden, is dat van invloed op de schoolprestaties. Met name meisjes blijven thuis van school, omdat ze voor hun familie water moeten halen. Bij gebrek aan een waterpomp in hun dorp zijn ze daar elke dag uren mee bezig. Of ze gaan niet meer naar school, omdat daar geen gescheiden wc's voor jongens en meisjes zijn. Als ze gaan menstrueren is dat een reden om voortaan thuis te blijven.

Met verbeterde sanitaire voorzieningen zal het aantal diarree-gerelateerde ziektes bij kleine kinderen met ruim een derde afnemen, meldt het rapport. Als maatregelen op het gebied van een goede hygiëne in acht worden genomen, kan het aantal ziektegevallen zelfs met tweederde afnemen.

Wel en niet op schema
Samengevat kun je zeggen dat de wereld op schema ligt voor wat betreft de doelstelling voor schoon water, maar dat dit niet geldt - ondanks de resultaten die hierboven zijn vermeld - voor de sanitaire voorzieningen. In Zuid-Azië heeft bijvoorbeeld twee op de drie mensen nog steeds niet de beschikking over eenvoudig sanitair. Ook de vooruitgang op het gebied van schoon water kan worden gestremd, als niet ook de armste gemeenschappen in de wereld met voorzieningen voor veilig water worden geholpen.

Download het rapport 'Progress for Children: A Report Card on Water and Sanitation' (PDF,
1,23 MB) Zie het origineel