Centraal Bureau voor de Statistiek Persartikel

PB06-706
28 september 2006 Toerisme in Nederland

Vandaag verschijnt de publicatie `Toerisme in Nederland'. In deze publicatie staan de ontwikkelingen van het aantal binnen- en buitenlandse gasten van Nederlandse logiesaccommodaties en hun overnachtingen centraal. In 2005 hebben de Nederlandse logiesaccommodaties weer meer gasten ontvangen dan een jaar eerder. Het aantal overnachtingen was daarentegen iets kleiner dan in 2004.

Opnieuw meer gasten in logiesaccommodaties In 2005 verbleven 26,2 miljoen gasten in Nederlandse logiesaccommodaties. Dat zijn er 1,9 procent meer dan in 2004. Het aantal buitenlandse gasten nam iets sterker toe dan het aantal Nederlandse. Het totaal aantal overnachtingen daalde in 2005 met 0,9 procent tot 80,2 miljoen.

Meer Britse en Belgische bezoekers, minder Duitse Van de gasten in de Nederlandse logiesaccommodaties kwam 38 procent uit het buitenland. Duitsers vormden met een aantal van 2,6 miljoen de grootste groep. Hun aantal loopt echter wel al een paar jaar terug. Het aantal Britten en Belgen nam in 2005 wel toe. Uit Groot-Brittannië kwamen 1,8 miljoen gasten en uit België 0,8 miljoen.

Hotels populairste verblijfplaats Een meerderheid van de Nederlandse en de buitenlandse gasten heeft een voorkeur voor hotels. In 2005 maakte van de Nederlandse gasten 51 procent gebruik van hotels, van de buitenlandse gasten zelfs 81 procent. De bungalowparken zijn de tweede populairste plek om vakantie te houden. Noord-Holland nog altijd het meest in trek

Nederland. Buitenlandse toeristen verblijven vooral in Noord-Holland en Zuid- De accommodaties in Noord-Holland krijgen de meeste gasten. Daarna volgen Zuid-Holland, Gelderland en Limburg. De badplaatsen aan de Noordzee en de grote steden zijn de belangrijkste toeristengebieden van Holland. Nederlanders hebben een voorkeur voor Gelderland en Limburg.

Verder in Toerisme in Nederland In `Toerisme in Nederland' komen verder onder meer aan bod: Gasten en overnachtingen naar hotelsterclassificatie; CBS Persartikel PB06-706 pagina 1 van 2

Gasten en overnachtingen naar alle type accommodaties;

Gasten en overnachtingen naar nationaliteiten;
Gasten en overnachtingen naar provincies en toeristengebieden.

CBS Persartikel PB06-706 pagina 2 van 2


---- --