Politieberichten Lekstroom, 10.00 uur

Utrecht, 28-09-2006

Intensieve controles Wierselaan

NIEUWEGEIN - Vanaf 2 oktober voert de politie intensieve verkeerscontroles uit op de Wierselaan. Er wordt dan actief gehandhaafd op de naleving van verkeersregels. Met deze handhavingactie wil de politie het weggedrag van verkeersdeelnemers verbeteren en de gevoelens van verkeersonveiligheid bij omwonenden verminderen.

Reden voor deze actie is de bezorgdheid die omwonenden van de Wierselaan bij de gemeente Nieuwegein hebben geuit over de verkeerssituatie in de straat. Omdat de gemeente Nieuwegein deze ervaringen serieus neemt, zijn er afspraken gemaakt met de politie en het openbaar ministerie over deze actie.

Uit de ongevallencijfers blijkt dat er in de praktijk weinig ongevallen gebeuren op de Wierselaan. Toch ervaren omwonenden de verkeerssituatie als onveilig. De politie heeft een speciaal team beschikbaar om in dit soort situaties te starten met intensieve verkeerscontroles.

Gedurende de handhavingactie controleert de politie op overtredingen van de maximumsnelheid, de helmplicht, de gordelplicht en het rijden onder invloed van alcohol. De handhavingactie start met een waarschuwingsweek. Overtreders ontvangen dan geen bekeuring maar worden staande gehouden en krijgen uitleg van de politie over de overtreding die ze zijn begaan. Ze krijgen ook een folder uitgereikt met informatie over de actie. Vanaf 9 oktober krijgen overtreders gewoon een bekeuring.

Meten resultaten

De omwonenden hebben in juli een enquête ontvangen over hoe zij de verkeersveiligheid aan de Wierselaan ervaren. Deze enquête wordt over een aantal maanden herhaald. Dan kan worden bekeken of de intensieve controles effect hebben gehad. Daarnaast wordt na elke vijf weken van intensieve handhaving een periode van nameting ingelast om te bekijken wat de effecten van de verkeerscontroles zijn.

Na ongeveer zes maanden evalueren de betrokken partijen het project. Op basis daarvan wordt besloten over eventuele aanpassingen aan de weg.