Gemeente Kerkrade

28-09-2006

28.09.06: Programmabegroting 2007 Kerkrade sluitend

De gemeente Kerkrade is er wederom in geslaagd om op 27 september 2006 aan de gemeenteraad van Kerkrade een sluitende begroting aan te bieden. De programmabegroting 2007 zal in de raadsvergadering van 25 oktober aanstaande worden behandeld.

Als kader voor de programmabegroting 2007 geldt de financiële voortgangsrapportage, die in juni 2006 in de raad is vastgesteld. Met de positieve effecten van de mei-circulaire is echter nog geen rekening gehouden. Deze worden betrokken bij de najaarsnota, die ook binnenkort aan de raad zal worden aangeboden. Dan zijn ook de financiële consequenties van het collegeprogramma 2006-2010 vertaald en zullen deze worden meegenomen.

Doortrekking bestaand beleid
Bij de huidige programmabegroting is dus sprake van doortrekking of voortzetting van bestaand beleid. Er zijn enkele financiële mutaties zoals op het vlak van de bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit, mutaties in het accommodatiebeleid gemeenschapshuizen en financiële aanpassingen ten aanzien van de Brandweer Parkstad Limburg. Verder is rekening gehouden met de realisatie en de exploitatie van een bedrijfsverzamelgebouw (CWI/UWV/gemeente) aan de Marktstraat.

Tarieven en belastingen
Evenals voorgaande jaren is voor het jaar 2007 het uitgangspunt gehanteerd dat de lokale woonlasten slechts minimaal stijgen. Ten aanzien van het tarief van de onroerende zaakbelasting (ozb) wordt een gebruikelijke indexering van 1,5% toegepast. Bij de afvalstoffenheffing en de rioolrechten, de andere twee componenten van de lokale woonlasten, wordt uitgegaan van kostendekkendheid.

Bij de afvalstoffenheffing wordt voor het zesde jaar in successie uitgegaan van een ongewijzigd tarief. Voor een extra container restafval dient echter vanaf 2007 een bedrag van 117 euro per jaar extra te worden betaald, voor een extra container GFT dient 82 euro per jaar extra te worden betaald. Uitgezonderd hiervan zijn huishoudens met 5 of meer personen dan wel huishoudens die een medische indicatie kunnen overleggen.

De stijging van het tarief van het rioolrecht bedraagt EUR6,-, zowel voor huishoudens van één persoon als voor huishoudens met meer dan één persoon.
De gemiddelde gemeentelijke (woon)belasting komt in 2007 uit op bijna EUR 596,- . De gemeente Kerkrade is in Parkstad Limburg de gemeente met één van de laagste woonlasten.

Investeringen
Het investeringsprogramma 2006-2010 omvat totaal een investeringsvolume van EUR 46,8 miljoen. Aan reguliere investeringen is voor EUR 23,8 miljoen ingepland. Ten aanzien van overige investeringen (waaronder riolen, WVG en kunstgrasvelden) is EUR 19,1 miljoen geprogrammeerd en voor investeringen vanuit het Ontwikkelingsbedrijf Kerkrade (OBK) EUR 3,9 miljoen.

Als gevolg van het collegeprogramma zal het investeringsprogramma aanpassingen ondergaan. Deze zullen in de najaarsnota 2006 tot uitdrukking worden gebracht.