Gemeente Hardenberg

September 2006 - VROM inspectie: gemeente heeft adequaat actie ondernomen brandveiligheid Veldzicht

VROM inspectie: gemeente heeft adequaat actie ondernomen brandveiligheid Veldzicht

Donderdag 28 september 2006

De inspecteur van VROM oordeelt positief over de acties die de gemeente Hardenberg heeft ondernomen met betrekking tot de brandveiligheid van de tijdelijke units van de penitentiaire inrichting Veldzicht in Balkbrug. In maart van dit jaar is Veldzicht als onderdeel van een landelijk onderzoek naar de brandveiligheid van penitentiaire inrichtingen onderzocht.

De samenwerkende Rijksinspecties hebben begin 2006, onder regie van de VROM-Inspectie, een landelijk onderzoek uitgevoerd naar brandveiligheid bij penitentiaire inrichtingen. Aanleiding voor het onderzoek was de Schipholbrand. Ook de tijdelijke units van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht in Balkbrug zijn in maart 2006 onderzocht op brandveiligheid en op het door de gemeente uitgeoefende eerstelijns toezicht op de naleving van wet- en regelgeving op dit gebied. De VROM-Inspectie heeft naar aanleiding van het onderzoek een samenvattend oordeel gegeven over de brandveiligheid.

De VROM-inspectie concludeerde in april 2006 dat bij het onderzochte deel van Veldzicht geen sprake is van een onveilige situatie. Wel constateerde de Inspectie enkele tekortkomingen en aandachtspunten. De gemeente Hardenberg heeft daarop actie ondernomen en de VROM-Inspectie hierover geïnformeerd. De conclusie van de VROM-Inspectie daarop is dat door de gemeente adequate actie is ondernomen. De Inspecteur heeft dan ook, als het gaat om de huidige situatie in Veldzicht, geen aanleiding tot verdere opmerkingen.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg constateert dat de al eerder door de gemeente ingezette lijn als het gaat om de brandveiligheid van Veldzicht en het toezicht daarop, adequaat is. In de komende maanden worden door de gemeente Hardenberg, de brandweer en Veldzicht nog de laatste puntjes op de i gezet. Dit gebeurt nog dit jaar.