Provincie Limburg

Provincie Limburg ondersteunt Euregionale 2008 Een nieuw gezicht voor de oude Mijnstreek

Gedeputeerde Staten hebben een bedrag van 870.000,- gereserveerd als bijdrage in het jaar 2007 voor de EuRegionale 2008. Tegelijk hebben GS toegezegd dat een provinciale bijdrage voor 2008 en later in de coalitiebesprekingen voor 2007 2011 wordt ingebracht. De 'Regionale is een initiatief van het Land Nordrhein-Westfalen (Duitsland), om eens per 2 jaar één van de regios een flinke investeringsimpuls te geven. In 2008 is dit de Regio Aachen, samen met de aangrenzende regios in Nederland (Parkstad, Westelijke Mijnstreek en Maastricht-Mergelland) en in België (de Duitstalige Ostkantons en de Provincie Belgisch Limburg) onder de naam EuRegionale 2008.

De drie hoofdthemas van de EuRegionale 2008 zijn herstructurering van het post-industriële landschap, Europese cultuur- en kennisregio en toerisme en vrijetijdseconomie. Via een aantal grote cultuurmanifestaties vindt de EuRegionale in 2008 haar hoogtepunt. De nadruk in alle EuRegionale 2008 activiteiten ligt op grensoverschrijdende projecten, waarbij zowel de verscheidenheid als het unieke van de regio wordt benadrukt.

Deze activiteiten passen goed in het provinciaal beleid van de thema's Ruimte voor Limburg, Cultuur en Ondernemend Limburg. Van de manifestatie in 2008 en de investeringen mag ook op langere termijn een grotere naamsbekendheid en een positieve toeristische en economische impuls voor de gehele grensregio verwacht worden. Een ondersteuning van de Provincie aan dit initiatief vanuit meerder portefeuilles lag daarom ook voor de hand.

De projecten waarvoor de Provincie nu middelen heeft toegezegd zijn de volgende.
Het Project Grünmetropole is een overkoepelend plan voor de voormalige Mijnstreek van Eschweiler in Duitsland tot aan Genk-Beringen in België. Het Grünmetropole-concept bestaat uit een dubbel snoer van een rode en een groene route, die de verbinding vormen van cultureel-historisch interessante plekken en gebouwen van de Mijnstreek. De rode route is met name gericht op het industrieel erfgoed, de groene op de landschappelijke attracties en natuurverbindingen. De routes zullen door het gehele gebied uniform worden aangegeven, en op belangrijke plaatsen zullen informatiepunten voor het grote publiek worden ingericht.

Daarnaast zijn er ook een aantal grensoverschrijdende culturele evenementen gepland in 2007 en 2008, waaraan de Provincie actief zal deelnemen. Voorbeelden daarvan zijn de kunstmanifestatie Biennale van de beide Limburgen in 2007 (Maastricht en Hasselt) en de organisatie van een Lange Nacht van de creativiteit in Aachen in 2008. Ook zal er in september 2008 een Romeins weekend worden georganiseerd op de grens tussen Rimburg en Baesweiler, waar de voormalige Romeinse weg Via Belgica de Worm oversteekt.

Financiering
Met een Duits investeringsbudget van ca. 100 miljoen, een Europese Interreg-bijdrage van meer dan 5 miljoen, en eigen bijdragen uit de diverse regio's ter waarde van 50 miljoen worden uitvoeringsprojecten, educatieve, kunst- en cultuurevenementen in de regio gesubsidieerd. De vijf deelnemende gemeenten in Parkstad hebben voor het project Grünmetropole samen 503.000,- gereserveerd en de Westelijke Mijnstreek 125.000,-. Voor de andere EuRegionale projecten hebben de Parkstadgemeenten de komende jaren samen nog zo'n 1,5 miljoen opzij gelegd.

De Provincie Limburg draagt daar nu ook haar steentje aan bij. Naast de nu toegezegde provinciale bijdrage voor 2007 van 870.000,- hebben GS ook toegezegd de EuRegionale 2008 in de volgende coalitiebesprekingen op te nemen en zullen bij de Euregio Maas-Rijn aandringen op het gebruik van Europese restfondsen voor de realisatie van de ontbrekende schakels van het project Grünmetropole in de Westelijke Mijnstreek.

28-9-2006 09:57