Intel ontwikkelt mobiel platform voor de gezondheidszorg

Lagere werkdruk voor artsen en verplegend personeel, meer veiligheid voor patiënt

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisco, 28 september 2006 - Louis Burns, vice-president van Intels Digital Health Group, demonstreerde op het Intel Developer Forum een mobiel platform dat speciaal is ontwikkeld voor artsen en verplegend personeel. Dit 'Mobile Clinical Assistant Platform' is het resultaat van een studie naar de werkstroom in ziekenhuizen, gesprekken met artsen en verplegend personeel en etnografisch onderzoek onder verplegend personeel in El Camino Hospital, Mountain View, Californië. Het is ontworpen om de veiligheid van de patiënt te verbeteren, medicatiefouten terug te dringen en de werkdruk van het personeel te verlichten. Technologische innovatie, aldus Burns, kan de gezondheidszorg helpen om betere zorg aan te bieden tegen lagere kosten.

Het platform combineert diverse technologieën. De behuizing kan bijvoorbeeld met ontsmettingsmiddel worden schoongemaakt, terwijl het apparaat gemorste vloeistoffen goed verdraagt. Het ontwerp is lichtgewicht en ergonomisch gevormd. Radio Frequency Identification-technologie (RFID) zorgt voor snelle gebruikers- en patiëntidentificatie en de barcodescanner helpt fouten bij het toedienen van medicijnen te voorkomen. De digitale camera draagt bij aan een vollediger patiëntendossier. De levensfuncties van de patiënt worden gemeten met behulp van bluetooth-technologie. Lange diensten zijn geen probleem, aangezien de accu kan worden verwisseld als het apparaat op het docking station staat. Bovendien kunnen de medische gegevens via een draadloze verbinding worden geraadpleegd.

Motion Computing
"De kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren, het personeel efficiënt laten werken: het begint allemaal bij de juiste informatie op de juiste plaats en dat is bijna altijd het bed van de patiënt", zegt Burns. "Dit platform is ontworpen in nauwe samenwerking met de mensen die het gaan gebruiken, de mensen die toegang moeten hebben tot actuele patiëntgegevens en de toestand van de patiënt in kaart kunnen brengen."

Naast etnografisch onderzoek in ziekenhuizen over de hele wereld, zal Intel samenwerken met hardwarefabrikanten om mobiele klinische hulpmiddelen te ontwikkelen en met softwareontwikkelaars om de applicaties voor deze hulpmiddelen te vervolmaken.

Motion Computing, toonaangevend op het gebied van tablet pc's met de vorm van een notitieblok, is de belangrijkste fabrikant die de eerste generatie van Intels Mobile Clinical Assistant Platform zal vormgeven in de eerste helft van 2007. Motion ontwikkelt vooral tablet pc's voor bedrijfstakken als de gezondheidszorg en de overheid. De gezondheidszorg is de belangrijkste afnemer en zorgt voor de helft van de omzet.

"Motion is er trots op de eerste te zijn die met Intel samenwerkt aan de creatie van deze nieuwe categorie", zegt Scott Eckert van Motion Computing. "We leveren al heel lang draagbare producten voor de gezondheidszorg en zijn blij dat we het verplegend personeel met onze Mobile Clinical Assistant deze mobiele technologieën kunnen bieden."

Continua Health Alliance
Burns kwam ook met een voortgangsrapport betreffende de Continua Health Alliance, een open samenwerkingsverband dat tot doel heeft apparaten voor de persoonlijke verzorging - van weegschalen tot bloeddrukmeters en glucosemeters - interoperabel te maken. De alliantie is, sinds haar oprichting in juni 2006, gegroeid van 22 naar 55 bedrijven. Burns meldt dat de alliantie eind 2007 technische richtlijnen zal publiceren voor het samenwerken van medische apparatuur. Het ligt in de bedoeling dat de eerste consumentenproducten met het Continua-logo begin 2008 op de markt komen.

"Het belang van de Continua Health Alliance kan niet genoeg worden benadrukt," zegt Burns. "De pogingen van de leden om de gezondheidszorg de langverwachte interoperabiliteit te brengen, zal de sector ingrijpend verbeteren. Voor de patiënt én voor de zorgverleners."

Over Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom.