Gemeente Heerenveen

Persberichten

persbericht

College B&W presenteert sluitende begroting voor 2007

28/09/2006

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor het vaste deel van de afvalstoffenheffing met ingang van 2007 jaarlijks te verlagen met ¤ 10 per huishouden. Dat is een onderdeel van de sluitende begroting voor volgend jaar die het college aan de raad heeft aangeboden. Bij het opstellen van die begroting is uitgangspunt geweest dat de belastingen slechts met het inflatiepercentage (1%) zullen worden verhoogd. Op grond van het besluit van de raad van drie jaar geleden gaan de rioolrechten met 5,75% omhoog voor zowel particulieren als voor bedrijven.

De verlaging van de afvalstoffenheffing is mogelijk door een daling van het verschuldigde uniforme tarief voor restafval, de uitstekende scheidingsresultaten op de milieustraat en een hogere opbrengst van oud papier die de gemeente bij de doorverkoop heeft kunnen realiseren. Het variabele tariefsdeel van de afvalstoffenheffing wordt vastgesteld samen met buurgemeenten. Dat overleg moet nog worden afgerond.

Omdat de besluiten over het Meerjarenperspectief 2007-2010 nu in de begroting zijn verwerkt is er vanaf volgend jaar een bedrag van ¤ 300.000 extra beschikbaar voor het versterken van de sociale infrastructuur. Daaronder vallen zaken als het vrijwilligersservicepunt, vluchtelingenwerk, minimabeleid, vroeg- en voorschoolse educatie, maatschappelijke ondersteuning, sociaal team en peuterspeelzalen. Zo is inmiddels een bedrag van ¤ 18.000 in de begroting opgenomen dat jaarlijks besteed zal worden aan het schoolmaatschappelijk werk, alsmede een bedrag van ¤ 90.000 per jaar voor het wegwerken van achterstallig onderhoud bij de peuterspeelzalen.

Daarnaast komt er vanaf 2007 extra geld voor multifunctionele accommodaties in Jubbega en Oudeschoot, maatregelen ter bevordering van de verkeersveiligheid en extra ruimtebehoefte voor het basisonderwijs en extra middelen voor de huisvesting van OSG en SBO. Ook komt nu in beeld een bijdrage uit de grondexploitatie van Skoatterwâld voor een geluidsscherm langs de A32 ten behoeve van Skoatterwâld en Oranjewoud-Noord, alsmede de reconstructie van het resterende deel van de Ængwirderweg en de Wetterwille op bedrijventerrein Kanaal.

Nog niet in de begroting verwerkt zijn de consequenties van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die volgend jaar in werking zal treden. Omdat op de financiële gevolgen daarvan nog geen zicht is zullen raadsvoorstellen voor de straks benodigde budgetten in de loop van het jaar worden ingediend.