Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|28 september 2006

EERSTE STAP NAAR INVOERING WMO IN UTRECHT

Het College van B & W heeft ingestemd met de Verordening en het Besluit individuele WMO voorzieningen per 1 januari 2007. De Verordening en het Besluit worden in december nog voorgelegd aan de Raad, voor definitieve vaststelling. De nieuwe landelijke Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die 1 januari 2007 in gaat, maakt dit besluit noodzakelijk.
De gemeente Utrecht richt zich voor 2007 op voortzetting van bestaand beleid. Zij zal in 2007 rechten en plichten van huidige gebruikers van huishoudelijke voorzieningen uit de AWBZ en rechten en plichten van mensen die voorzieningen krijgen op basis van de Wet Voorzieningen Gehandicapten, overnemen. Het doel is dat de introductie van de WMO in Utrecht zo geruisloos mogelijk verloopt voor de burgers. "De gezinsverzorgster die nu bij de mensen schoonmaakt, doet dat ook nog gewoon na 1 januari 2007", aldus wethouder van Eijk.

In 2007 worden gemeenten verantwoordelijk voor een aantal nieuwe uitvoeringstaken op het gebied van huishoudelijke verzorging. Taken als opvoedingsondersteuning, maatschappelijke opvang, welzijnswerk en levering gehandicaptenvoorzieningen, worden vanaf 1 januari 2007 ook uitgevoerd in het kader van de WMO. Het doel van de nieuwe wet is te zorgen dat mensen vanaf 1 januari 2007 zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving.

Informatie en advies over WMO
Door het bundelen van allerlei vormen van ondersteuning aan mensen die hier hulp bij nodig hebben, moet het vanaf 2007 voor hen gemakkelijker worden hulp of ondersteuning aan te vragen.
Voorheen moesten mensen vaak aankloppen bij verschillende instanties of afdelingen voor hulp.
Als burgers een beroep willen doen op gemeentelijke hulp uit de WMO dan kunnen zij vanaf 1 januari 2007 de gemeente op drie manieren bereiken: op locatie in vijf wijken, per telefoon en via internet. De vijf wijken zijn Noordwest, West, Overvecht, Zuidwest en Vleuten-De Meern. In deze wijken komt een wijkservicecentrum, waar men zonder afspraak kan langskomen voor informatie, advies en doorverwijzing. Ook kunnen er aanvragen voor ondersteuning worden geregeld. Verder blijft het Informatieloket wonen, welzijn en zorg, stad Utrecht, bestaan als telefonische ingang: 030 286 95 00. Tot slot wordt eind 2006 een internetsite opengesteld: www.utrecht.nl/wmo.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u terecht bij Bestuurscommunicatie, telefoon 030 286 11 32.
Of kijk voor algemene informatie over de WMO op de landelijke site van VWS en VNG: www.info-wmo.nl.


---- --