Unicef



Hui (8) wacht in detentiecentrum op uitspraak rechter 28 september 2006, Zutphen - Het Chinese jongetje Hui dat in Zeist samen met zijn moeder in detentie zit, blijft daar in afwachting van een uitspraak van de rechter. Zijn moeder, een uitgeprocedeerde asielzoekster, ging woensdag in beroep tegen de inbewaringstelling bij de vreemdelingenrechter in Zutphen.

Hui zit sinds vorige week samen met zijn moeder in het detentiecentrum in Zeist.
Foto: Avro


Hui zit sinds vorige week samen met zijn moeder in het detentiecentrum in Zeist.
Foto: Avro

Haar advocaat had gevraagd direct uitspraak te doen. Maar de rechter heeft meer tijd nodig en doet dat nu zo spoedig mogelijk, in elk geval binnen een week, zei een woordvoerster van de rechtbank.

Actie voor Hui
De Tweede Kamer vroeg dinsdag aandacht voor het lot van de 8-jarige Hui. Hij zit sinds vorige week samen met zijn moeder vast in Zeist. Op radio en televisie wordt al enkele dagen actie gevoerd voor Hui.

De moeder, die sinds 1998 in ons land verblijft, zit in detentie omdat ze volgens justitie onvoldoende weigert mee te werken aan haar terugkeer. Ze heeft er met haar zoon voor gekozen samen te blijven. De jongen had ook naar familie, vrienden of een pleeggezin gekund.

Onderwijs
Hui is in Nederland geboren. Er zijn onderwijsfaciliteiten voor de ongeveer twaalf kinderen die in ons land in vreemdelingenbewaring zitten. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) zei dinsdag dat ze gaat kijken of het mogelijk is om hen meer onderwijs aan te bieden.

Het jongetje zei woensdag tegen de rechter dat hij nog geen leraar heeft gezien en geen les heeft gehad, meldde de advocaat van de moeder, Michel Collet.

Bewijsstukken
Volgens de raadsman heeft de moeder wel haar best gedaan haar identiteit aan te tonen. Dat is nodig om naar China terug te kunnen. Collet gaat nu mogelijk zelf naar het dorp waar de vrouw vandaan komt om bewijsstukken te achterhalen.

Steunbetuigingen
Mail uw steunbetuiging aan Hui. Of bel met 035 - 6717617 om uw voicemailbericht achter te laten. U kunt ook een SMS sturen naar nummer 2255 onder vermelding van: kind (spatie) en dan uw reactie.

Geen kind in de cel Hui hoort niet in de cel! Kamer verdeeld over opsluiten kinderen asielzoekers

Bron: ANP