Siemens

Persbericht

0609.643

Amsterdam, maandag 25 september 2006

waterbehandeling en kringloopmanagement zorgen voor meer concurrentie

Siemens: water wordt vitale factor in Nederland

Ook in het waterland Nederland is water een veelbesproken thema bij gemeenten en industrie. Waterverbruik, steeds strengere regelgeving en hogere afvalwaterheffingen veroorzaken kosten die invloed hebben op de concurrentiepositie van industrie en handel en daarnaast het budget van de Nederlandse huishoudens nog meer onder druk zetten, voorspelt Christian Mehlberg, hoofd Siemens Water Technologies in Nederland naar aanleiding van de beurs Aquatech. Europa kent nu al de hoogste waterprijzen ter wereld en in sommige landen stijgen de kosten voor water en afvalwater sneller dan de inflatie. Deze trend zal zich voortzetten en niet zonder gevolgen blijven voor de concurrentiepositie van ondernemingen. Mehlberg verwacht dat in Nederland de gemeenten en met name de industrie meer moeten gaan investeren in water- en afvalwaterbehandeling dan nu het geval is. Siemens biedt hiervoor oplossingen, die dankzij een efficiënte afvalwaterbehandeling en gesloten waterkringlopen zorgen voor aanhoudende groei en bovendien het milieu ontzien.

Met haar brede aanbod van proces- en automatiseringsoplossingen is Siemens goed voorbereid op de uiteenlopende uitdagingen in Europa. Door het hergebruik van water en de toepassing van gesloten waterkringlopen in de industrie kan water efficiënter worden gebruikt. Hierdoor kunnen niet alleen de stijgende afvalwaterheffingen en drinkwaterkosten binnen de perken worden gehouden, maar wordt tevens de nieuwe wet- en regelgeving nageleefd, aldus Mehlberg.

Met een omzet van meer dan 1,9 miljard USD, meer dan 1.100 octrooien en wereldwijd meer dan 200.000 installaties behoort Siemens tot de grootste aanbieders van water- en afvalwaterbehandelingssystemen. We zien grote mogelijkheden voor onze systemen en oplossingen, met name in de voedings- en genotmiddelenindustrie, bij brouwerijen en in de chemische en farmaceutische industrie, aldus Mehlberg. Met onze membraan-, UV- en chemische desinfecteringssystemen en biologische procedures voldoen we aan de voorwaarden die de verschillende industriële branches aan de waterkwaliteit stellen. Door de combinatie van onze product- en proces-knowhow en automatiseringsoplossingen kunnen wij gemeenten en industrie helpen hun waterressources beter te beheren.

Siemens heeft zich in Nederland al ingesteld op de omslag op het gebied van waterbehandeling die plaatsvindt, waarbij het overwegend budgetgeoriënteerd denken plaats maakt voor kostenberekening gedurende de totale levenscyclus.

De huidige decentrale structuren en verschillende technologische standaards dienen meer te worden samengevoegd, waardoor grotere besparingen mogelijk zijn. Bovendien zijn nieuwe allianties tussen de aanbieders nodig, zodat de watermarkt over de beste en gunstigste oplossingen kan beschikken. Alleen op die manier kan deze omslag met succes worden voltooid , meent Mehlberg. Ook de trend van het huidige aandeel (40%) van het oppervlaktewater ten opzichte van het grondwater naar 80% in de toekomst stelt hogere eisen aan de waterbehandeling. In de toekomst is een geïntegreerd drink- en proceswatermanagement onontbeerlijk om een antwoord te hebben op de stijgende afvalwaterheffingen en drinkwaterkosten conform de geldende wetgeving en normen en de aanwezige watercapaciteit optimaal te gebruiken, argumenteert Mehlberg.

De markt voor watertechnologie in Nederland heeft een volume van circa 5 miljard euro, inclusief het onderhoud van de systemen. Hierbij is geen rekening gehouden met de kosten voor de leidinginfrastructuur. Er wordt een jaarlijkse groei van gemiddeld 6,4% voorspeld. In de proceswatermarkt bedraagt het aandeel van de chemische en gasindustrie, de elektriciteitsmarkt en de voedingsmiddelenbranche alleen al circa 1,3 miljard euro (26 procent). Een groot deel van de watermarkt in Nederland bestaat uit de afvalwaterbehandeling met een marktvolume van circa 1,48 miljard euro, ofwel bijna 30 procent. De nadruk ligt op investeringen in voorzieningen, met een aandeel van 67 procent. Dit omvat onder meer de planning van de systemen, het installeren van de techniek, elektrische apparatuur, het onderhoud en het watermanagement. De rest wordt vooral gebruikt voor bouwwerkzaamheden. Met onze producten en onze proces- en automatiseringsoplossingen zijn we goed gepositioneerd voor deze markt en kunnen we met hergebruik en de toepassing van gesloten waterkringlopen bijdragen aan een efficiënter gebruik van water, aldus Mehlberg.

Efficiënt gebruik van proceswater is vooral van belang in de voedings- en genot¬middelenindustrie. De behandeling van proceswater voor hergebruik en een professioneel energiemanagement spelen daarbij een belangrijke rol. Siemens Water Technologies biedt een reeks technologieën en processcenarios voor elke afzonderlijke situatie. Het UV-desinfecteringssysteem Wallace & Tiernan Barrier is bijvoorbeeld geschikt voor het verwijderen van bacteriën, virussen en ziektekiemen die met chemische middelen niet kunnen of mogen worden verwijderd. Systemen voor omgekeerde osmose verwijderen tot 98 procent van alle opgeloste organische en meer dan 95 procent van opgeloste anorganische substanties. Bovendien filteren zij zwevende deeltjes die groter zijn dan 0,05 micrometer. Met de membraan-bioreactor en de productseries Memcor en Envirex beschikt Siemens over een gecombineerd systeem dat filtering en biologische afbraakprocessen toepast. Dit systeem is ook geschikt voor het voordelig en energie-efficiënt behandelen van afvalwater uit de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Bij de gemeentelijke afvalwaterreiniging is het verwijderen van organische vaste stoffen cruciaal om de kosten voor de afvalstort en de milieubelasting zo laag mogelijk te houden. Met het Cannibal-systeem beschikt Siemens Water Technologies over een innovatief systeem waarmee de hoeveelheid zuiveringsslib tot een ongekend kleine hoeveelheid kan worden teruggebracht. Tijdens een gepatenteerde procedure worden de vaste stoffen met behulp van ultrafiltratie en centrifugale krachten afgescheiden en verder gecomprimeerd. Het resterende afval wordt vervolgens in bioreactoren tijdens een kringloopproces in een uitgebalanceerde aërobe en anaërobe omgeving verder behandeld.

Bij het efficiënter gebruik van de watervoorraden in de toekomst speelt de naadloze interactie van alle componenten in de waterkringloop door procesautomatisering een steeds belangrijker rol. Automatiserings- en besturingstechniek in combinatie met management- en controlefuncties op basis van open industriële standaards zorgen voor een optimale verdeling en regelen het vraaggeoriënteerde gebruik van het water. Als marktleider op automatiseringsgebied in Nederland kan Siemens met haar Siwa-producten en Simatic-technologie uitgebreide branche-oplossingen voor watermanagement leveren, zowel voor gemeenten als voor industrieel gebruik.

We willen in de toekomst onze klanten nog duidelijker laten zien, dat systeemintegratie van doorslaggevend belang is voor betrouwbaar en kosteneffectief waterbeheer, aldus Mehlberg. We take care of the worlds water is een toekomstvisie van Siemens, want water is net als in het verleden ook in de toekomst een bron van welvaart en vooruitgang in Europa.

Siemens Water Technologies levert wereldwijd kostenefficiënte en betrouwbare systemen en diensten voor water- en afvalwaterbehandeling voor gemeentelijke, industriële, commerciële en institutionele klanten. Water Technologies is onderdeel van de Siemens-divisie Industrial Solutions and Services (I&S) Voor meer informatie en downloads: http://www.siemens.de/water

Nadere informatie voor de redactie:
Siemens Water Technologies, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal kan worden opgevraagd bij: bernard.bos@siemens.com