Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Jeltje van Nieuwenhoven benoemd als OV-ambassadeur

Nieuwsbericht | 28-09-2006

Minister Peijs heeft Jeltje van Nieuwenhoven voor 2 jaar benoemd als Openbaar vervoer-ambassadeur. Van Nieuwenhoven start haar werkzaamheden op 1 oktober 2006. De OV-ambassadeur is een nieuwe functie in de OV-wereld. De komende periode zal moeten uitwijzen welke kwesties in de praktijk door de partijen in het veld bij de OV-ambassadeur worden neergelegd, en op welke wijze de OV-ambassadeur pro-actief taken oppakt en concreet aan de functie invulling zal geven. Van Nieuwenhoven zal, als nationale OV-ambassadeur namens minister Peijs en staatssecretaris Schultz van Haegen, de vinger aan de pols houden voor de OV-ambities uit de Nota Mobiliteit.

De OV-ambassadeur treedt niet in de formele bevoegdheden van decentrale overheden, bedrijven en de minister van Verkeer en Waterstaat zoals die zijn vastgelegd in de WP2000 en de Spoorwegwet. Bovendien zal ze ook niet fungeren als scheidsrechter/arbiter omdat er immers een algemeen en sectorspecifiek wettelijk kader is ten behoeve van toezicht en geschillen.
De ambassadeur zorgt ervoor dat kansen en mogelijkheden van het OV daadwerkelijk worden benut zodat dat leidt tot een kwalitatief beter en sneller openbaar vervoer.
Ook is zij het gezicht van het OV en bevordert bij overheden en vervoerders dat de kansen en mogelijkheden van het OV daadwerkelijk worden benut. Daarnaast is de OV-ambassadeur het nationaal aanspreekpunt voor reizigersorganisaties. Bovendien concretiseert zij samen met vertegenwoordigers van overheden, bedrijven en reizigers de visie van de Nota Mobiliteit en richt zich vooral op concessiegrensoverstijgende zaken in het belang van de totale keten. De OV-ambassadeur kan, gezien de onafhankelijke status, onafhankelijk functioneren van de minister en ook kritiek uiten op het beleid van de minister en rapporteert periodiek aan de Tweede Kamer.

Meer informatie


* br.2364 OV-ambassadeur
Kamerstuk | 28-09-2006 | Pdf-document, 70 kB

Verwante onderwerpen


* Nota mobiliteit

* Toegankelijkheid OV