Time : 11:22:00
Date : 28 September 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Informatieloket van de federale overheid over leefmilieu

Het milieu houdt u bezig? U vraagt, wij antwoorden! Informatieloket van de federale overheid van start

U had graag het nationaal klimaatplan willen inkijken? U zoekt meer informatie over GGO's? Of u wenst een kopie van een specifiek koninklijk besluit over gevaarlijke stoffen? Vanaf vandaag kan elke burger, onderneming of vereniging met dergelijke vragen om milieu-informatie terecht op één adres: het informatieloket van het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Het Verdrag van Aarhus

Het informatieloket wil tegemoetkomen aan de bepalingen van het 'Verdrag van Aarhus'. Dit internationaal verdrag geeft het publiek onder andere het recht op toegang tot informatie met betrekking tot het milieu. Om het even wie kan beschikbare milieu-informatie opvragen, zonder dat daar enige verantwoording voor nodig is. De betrokken overheid is, onder bepaalde voorwaarden en uitzonderingen, verplicht om op dit verzoek in te gaan.

Het Verdrag van Aarhus werd in 1998 in het gelijknamige Deense stadje ondertekend door 39 landen en door de Europese Gemeenschap. In 2003 werd het van kracht in België. Op de kersverse nationale portaalsite www.aarhus.be vindt u alle informatie over het Verdrag van Aarhus.

De folder 'Het milieu houdt u bezig? U vraagt, wij antwoorden!'

Met het in werking treden van de wet die dit recht op toegang van het Verdrag van Aarhus implementeert (de wet van 05/08/06 betreffende de toegang van het publiek tot milieu-informatie - Belgisch Staatsblad, 28/08/2006, p. 42538), lanceert onze Federale Overheidsdienst een informatiecampagne voor het publiek. In gemeentehuizen, bibliotheken en bij milieuverenigingen is een folder beschikbaar, zodat iedereen kan kennismaken met het nieuwe informatieloket. Deze folder beschrijft stap voor stap hoe men milieu-informatie waarover de federale overheid beschikt, kan verkrijgen.

In een notendop: hoe werkt het informatieloket?

Om milieu-informatie te raadplegen of er een kopie van te ontvangen, moet u uw aanvraag schriftelijk indienen: per brief, fax, e-mail of via een webformulier. Deze aanvraag behandelen we volgens de procedure beschreven in de wet van 05/08/06, in overeenstemming met het Verdrag van Aarhus. Als de gevraagde informatie bestaat én verspreid kan worden, antwoorden we ten laatste binnen één maand met een positief, gedeeltelijk positief of negatief schrijven.

Meer informatie?

Op www.health.fgov.be/infoaarhus, de portaalsite van onze federale overheidsdienst, vindt u de folder, een meer gedetailleerde uitleg over de procedure en algemene informatie over het Verdrag van Aarhus.

We helpen u graag verder met uw vraag om milieu-informatie. Aarzel dus niet om het informatieloket te contacteren!

Contactgegevens informatieloket

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Leefmilieu
Informatieloket (Mieke Van de Velde)
Victor Hortaplein 40, bus 10
1060 Brussel
Tel.: 02/524 95 26
Fax: 02/524 95 27
E-mail: info_environment@health.fgov.be
Webformulier op www.health.fgov.be/infoaarhus

URL: http://www.health.fgov.be/infoaarhus http://www.health.fgov.be
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL