Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant over het traag opereren van het College voor zorgverzekeringen (CVZ)

Kamerstuk, 28-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VV-K-U-2714770

28 september 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op Kamervragen van het Kamerlid Kant over het traag opereren van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) (2050618660).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat door traag opereren van het CVZ Nederlanders in het buitenland in problemen zijn geraakt, en dat het trage opereren heeft geleid tot onzekerheid over de zorgverzekering met als gevolg uitstel van dringende medische behandelingen? 1) 2)

Antwoord 1
De Nationale ombudsman heeft mij het Rapport "Zorg(en) in het buitenland, over de uitvoering van de Zorgverzekeringswet voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden
in het buitenland" toegestuurd met het verzoek hierop binnen twee maanden te reageren.
Ik wil nu niet op deze integrale reactie vooruitlopen; uiteraard zult u deze mettertijd in kopie ontvangen.

Vraag 2
Hoe verklaart u dat het CVZ op dit moment nog te maken heeft met achterstanden? Welke maatregelen gaat u nemen, zodat deze achterstanden zo snel mogelijk worden weggewerkt?

Antwoord 2
Het rapport van de Nationale ombudsman betreft de werkzaamheden van het CVZ tot
1 maart 2006. Dat is al weer enige tijd geleden. In mijn brief over de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de invoering van de Zorgverzekeringswet van 14 juni 2006 heb ik de Kamer uitvoerig geïnformeerd over de stand van zaken van de buitenlandactiviteiten (TK, vergaderjaar 2005-06, 29 689, nr. 99).
Ik heb toen aangegeven dat het verwerken van grote hoeveelheden poststukken een kwestie van langere adem is en dat ik hierover periodiek overleg voer met het CVZ. Ik heb toegezegd dat ik over de voortgang zou informeren. Dat heb ik gedaan in mijn brief van 18 september jongstleden over de ontwikkelingen voortgang Zorgverzekeringswet (kenmerk Z/M-2716268). Het CVZ heeft mij medegedeeld dat de achterstand die was opgelopen bij de verwerking van poststukken die van belang zijn voor het vaststellen van het bijdragerecht, omstreeks begin augustus is ingelopen. Dit is overeenkomstig de planning die het CVZ voor ogen heeft gestaan toen mij begin juni het plan van aanpak voor de buitenlandwerkzaamheden werd gepresenteerd.
De instroom is echter nog altijd groot: wekelijks komen er nog vele duizenden brieven en formulieren binnen. Daarnaast is de termijn voor behandeling van de poststukken inmiddels teruggebracht naar een kortere termijn, en is ook de gemiddelde ouderdom van de te behandelen stukken teruggedrongen. Het CVZ acht de voorraad nog steeds te hoog en werkt naarstig aan efficiencyverbetering bij de verwerking van de poststukken. Het aantal nog te beantwoorden e-mailberichten is van bijna 8.500 gedaald naar net 1.700 stuks. Voor het wegwerken van de voorraad aan overige poststukken hanteert het CVZ nog steeds de streefdatum van 1 januari 2007.

1) NOS journaal, 5 september 2006
2) Rapport Nationale Ombudsman 'Zorg(en) in het buitenland', 5 september 2006