Voedsel en Waren Autoriteit

Kant-en-klaarmaaltijden: minder voedzaam dan gedacht

28 september 2006 - nieuwsbericht

Het gebruik van kant-en-klaarmaaltijden is de afgelopen jaren toegenomen. Om te bepalen in hoeverre deze maaltijden voldoen aan voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de samenstelling van de meest gekochte kant-en-klaarmaaltijden onderzocht. In het voorjaar van 2005 zijn 168 kant-en-klaarmaaltijden bemonsterd, waaronder nasi/bami, pasta, pizza, stamppot en maaltijden zoals hachee met rodekool en kip tandoori (met name uit de koeling en uit de diepvries). Om te bepalen welke verpakkingen bestempeld konden worden als kant-en-klaarmaaltijd zijn de definities van het Voedingscentrum gebruikt.

De onderzochte kant-en-klaarmaaltijden bevatten over het algemeen te weinig voedingsvezel en groente. Slechts een vijfde bevatte voldoende vezels. Vaak deed een aanduiding in woord en/of beeld vermoeden dat een maaltijd (veel) groente en/of fruit bevat. De werkelijke hoeveelheid was laag (gemiddeld 93 gram) en droeg dus minder dan de helft bij aan de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag.

De onderzochte kant-en-klaarmaaltijden leverden een hoeveelheid energie conform de aanbevelingen voor een hoofdgerecht of zelfs minder. Pizza's leverden echter vaak (te) veel energie. De maaltijden waren niet te vet, maar de vetzuursamenstelling was voor verbetering vatbaar. Met name het verzadigd vetzuurgehalte was hoog . De betreffende kant-en-klaarmaaltijden waren over het algemeen relatief zout.

Voor zover gegevens voorhanden waren, voldeed slecht 2% van de kant-en-klaarmaaltijden uit het voorjaar 2005 aan alle voedingsrichtlijnen voor een hoofdgerecht. Dit betekent dat het soms verstandig is een kant-en-klaarmaaltijd aan te vullen met bijvoorbeeld een salade of rauwkost. Zie de website van het Voedingscentrum voor tips.

De VWA zal in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit onderzoek in 2007 herhalen, om de ontwikkelingen sinds 2005 te kunnen volgen.

Om maximale zorgvuldigheid te betrachten, is het rapport over kant-en-klaarmaaltijden voorgelegd aan diverse organisaties. Deze feitenverificatie heeft intussen plaatsgevonden en geen wijzigingen in het rapport tot gevolg gehad.