CDA

september 2006 - Persbericht -
Import bedreigt Europese biologische landbouw

Het ontbreken van een waterdichte etikettering van geïmporteerde biologische landbouwproducten, en ook een nieuw WTO-akkoord dat daarin niet voorziet, bedreigt de Europese biologische landbouw, vindt Europarlementariër Albert Jan Maat .

'De Europese Commissie neemt een te slappe houding aan met haar nieuwe regeling voor etikettering ten aanzien van biologische landbouw. Nu stap voor stap de regels voor biologische landbouw in de EU worden geharmoniseerd en de consument helder en goed wordt geïnformeerd, is het onacceptabel dat het gebrek aan toezicht op import in feite de Europese biologische landbouw onderuit haalt', aldus Albert Jan Maat namens de EVP en het CDA.

Zeventig procent van de geïmporteerde biolandbouwproducten wordt op het ogenblik niet of nauwelijks gecontroleerd. Albert Jan Maat wil dat de Europese Commissie de bestaande wetgeving daarom aanpast en garandeert dat er geen misbruik wordt gemaakt van de bijzondere status van biologische producten. Hij wijst er overigens op dat de reguliere landbouw ook met dit probleem kampt. Europese politici zouden wel erg ongeloofwaardig worden als ze Europese boeren wel strenge eisen op het terrein van milieu en dierenwelzijn opleggen en dit tot hogere kosten leidt voor dezelfde boeren, maar de lat voor importproducten lager ligt.

---