NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

Verzekeringsgeneeskundige protocollen verschenen: rugpijn en hartinfarct

De Gezondheidsraad (GR) heeft eind vorig jaar de eerste twee protocollen ter ondersteuning van de verzekeringsgeneeskundige beoordeling gepubliceerd. De raad maakte die op verzoek van de minister van SZW. De eerste protocollen, gewijd aan aspecifieke lage rugpijn en het hartinfarct, zijn opgesteld door een commissie van de Gezondheidsraad, in aansluiting op bestaande evidence based curatieve en bedrijfsgeneeskundige richtlijnen. In de loop van 2006 zullen nog eens acht verzekeringsgeneeskundige protocollen het licht zien.

De commissie gaat ook in op de verhouding van deze protocollen tot de eerdere, in het advies Beoordelen, behandelen, begeleiden. Medisch handelen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, aanbevolen ontwikkeling van '3B-richtlijnen' en opbouw van 'mediprudentie'. Deze protocollen mogen niet worden verward met de nog te ontwikkeling 3B-richtlijnen. 3B-richtlijnen moeten de gehele keten van begeleiding, behandeling en beoordeling te omvatten. De huidige protocollen zijn expliciet gericht op de verzekeringsgeneeskundige beoordeling. Indien in de toekomst 3B-richtlijnen worden ontwikkeld vormen deze richtlijnen vanzelfsprekend wel een uitstekende basis om deze verzekeringsgeneeskundige protocollen uit af te leiden. Tenslotte wijst de commissie ook op het belang van wetenschappelijk onderzoek voor een betere onderbouwing van de verzekeringsgeneeskundige beoordeling.

De protocollen zijn van belang voor bedrijfsartsen omdat hierin staat vermeld op welke wijze de verzekeringsarts bij zijn beoordeling terugkijkt naar het voortraject, waaronder het handelen van de bedrijfsarts tijdens de periode van verzuimbegeleiding. Vanzelfsprekend zijn hierbij de richtlijnen die de NVAB voor het handelen van de bedrijfsarts heeft opgesteld van groot belang.

De Gezondheidsraad zal de nog te ontwikkelen protocollen in een conceptfase ter becommentariƫring voorleggen aan de NVAB. Gelet op het belang van deze protocollen voor de bedrijfsartsen zullen de protocollen onder een apart kopje worden opgenomen op de NVAB-site, op de pagina Richtlijnen en leidraden. De publicatie van nieuwe protocollen zal in NVAB-actueel worden aangekondigd