Intels Wet van Moore brengt IT-managers ongekende prestaties, veiligheid en kostenbesparing

Energiezuinige Quad-Core-producten en nieuwe industriestandaards betekenen nieuwe kansen voor softwareontwikkelaars en nieuwe voordelen voor de zakelijke markt

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisco, 28 september 2006 - Pat Gelsinger, vice-president van Intels Digital Enterprise Group, schetste op het Intel Developer Forum de contouren van de volgende stap in de ontwikkeling van multi-core-producten. Ook lichtte hij verschillende initiatieven toe die ontwikkelaars een innovatief platform bieden en bedrijven nieuwe mogelijkheden. Gelsinger zei dat de Wet van Moore en de in een stroomversnelling geraakte innovaties van Intel het mogelijk maken om snellere, betrouwbaardere netwerk- en computertechnologieën op de markt te brengen, waaronder pc's met de toekomstige 'system defense'-technologie.

Met de op handen zijnde Quad-Core Intel® Xeon® 5300 serie - producten met vier processors ingebouwd voor werkstations en servers en de Intel® Core(tm)2 Extreme quad-core-processor voor pc-enthousiasten liet Gelsinger zien dat Intel de Wet van Moore als geen ander in de praktijk brengt. De producten, die later dit jaar op de markt komen, zijn gebaseerd op de revolutionaire Intel® Core(tm)-microarchitectuur en zijn compatibel met bestaande Intel-platforms.

De chips zullen Intels leiderschap op het gebied van technologie en prestaties verder verstevigen: ze zijn tot 50 procent krachtiger1 dan de huidige dual-core-processors - de krachtigste processors van dit moment - terwijl het energieverbruik gelijk blijft. Gelsinger benadrukte nog eens dat Intel volgend jaar met een zuinige 50 watt quad-core-processor komt.

"Toen we vandaag de volle omvang van ons zakelijke processorportfolio aan u voorstelde, werd het IDF-podium overspoeld met een zee van 65nm-chips", zei Gelsinger. "We bevestigden verder ons voornemen om op verschillende manieren een leidraad te zijn en te blijven voor de high-tech-industrie, te strijden voor échte industriestandaards die het bedrijven - groot én klein - makkelijker maken."

Intel maakte verder plannen bekend voor meer dan 50 nieuwe instructies, 'SSE4' genaamd, die de Intel® 64 instructieset-architectuur uitbreiden. Zo wordt beter gebruikgemaakt van Intels nieuwe 45nm-productieproces en worden de prestaties en mogelijkheden van Intel® Architecture vergroot. De eerste op de 64 instructieset-architectuur gebaseerde producten zullen begin 2007 leverbaar zijn.

Intel ging ook in op verschillende nieuwe initiatieven om te komen tot industriestandaards. Intel en IBM hebben samen de specificaties ontwikkeld voor een nieuwe PCI Express-technologie, codenaam 'Geneseo', die de huidige standaard uitbreidt om een snellere verbinding mogelijk te maken tussen de processor en applicatieversnellers. Hardware-ontwikkelaars krijgen ook meer keuzemogelijkheden voor hun ontwerp. Het doel is om taken als visualisatie en mediaverwerking, ingewikkelde wiskundige berekeningen en contentverwerking sneller en efficiënter te laten verlopen dan nu met insteekkaarten of softwarematige benaderingen mogelijk is.

Intel en IBM blijven ook samenwerken met de PCI-SGI, een van de oudste en meest gerespecteerde organisaties op het gebied van open industriestandaards. Deze groep onderhoudt ook de specificaties van PCI en PCI Express. Ook heeft Intel aangekondigd zijn front side bus-technologie in licentie te geven aan een selecte groep fabrikanten.

Processors voor zakelijk gebruik
Gelsinger zette uiteen hoe Intel zijn volledige aanbod aan dual-core-producten heeft opgefrist. Zo werden binnen honderd dagen meer dan dertig nieuwe processors voor zakelijke pc's en servers gelanceerd. Hiertoe behoort de nieuwe familie dual-core Itanium-processors voor de door reduced instruction set computing (RISC) gedomineerde high-end omgevingen. Intels Itanium-processors blijven in een stroomversnelling: wereldwijd nam in de eerste helft van dit jaar de systeemomzet toe met 40 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, aldus rapporten van marktanalisten2.

Ook heeft Intel zijn Xeon-processorserie uitgebreid. De Xeon 3000-serie mikt op thuiswerkers en kleine bedrijven met een single processor server en zorgt voor aanzienlijk betere prestaties en een lagere stroomrekening. De nieuwste supercompacte Dual Core Xeon 5148 heeft een TFP (Thermal Design Point) van slechts 40 watt.

Gelsinger gaf details over de nieuwe generatie Intel vPro-technologie voor zakelijke pc's, onder meer over de betere beheersbaarheid en de beveiligingsmogelijkheden van het platform. Het platform, dat in 2007 beschikbaar komt, zal de derde generatie van Intels Active Management-technologie omvatten, wat onder andere inhoudt dat de nieuwe WS-MAN-standaard (Web Services Management) wordt ondersteund. De nieuwe 'system defense'-mogelijkheden vertragen of stoppen verder de verspreiding van virussen en wormen. De nieuwe technologie is voor het eerst uitgerust met Intels Trusted Execution-technologie, voorheen bekend onder codenaam LaGrande Technology, om de pc-veiligheid nog verder te versterken.

Voorts sprak Gelsinger over een voorstel voor een methode om energie-efficiënte prestaties te meten (de energie-efficiency bij een gegeven prestatieniveau) en riep hij de bedrijfstak op om methodologieën te standaardiseren die voor de eindgebruiker zinvolle resultaten opleveren.

Opslagprocessors en Centrino Duo
Op het Intel Devloper Forum zag ook een nieuwe familie opslagprocessors voor kleine, middelgrote én heel grote bedrijven het licht: de Intel IOP34x-serie. De IOP34x is uiterst betrouwbaar, handelbaar en flexibel en brengt diverse technologieën samen, waaronder geavanceerde dataprotectie, hardwarematige RAID, meerdere krachtige Intel XScale-processorkernen en ondersteuning van seriële SCSI- en ATA-interfaces.

Het beproefde Intel Centrino-platform voor notebooks onderging een upgrade. De nieuwe Centrino Duo-generatie maakt notebooks sneller en draadlozer. De kern wordt gevormd door de Intel Core2 Duo-processor, die niet alleen grotere prestaties levert maar ook minder energie verbruikt. In één adem met de opgewaardeerde Centrino werd het interoperabiliteitsprogramma voor nieuwe 802.11n-producten genoemd, dat garant moet staan voor naadloze draadloze communicatie met een grote verscheidenheid aan WiFi-toegangspunten.


1) Prestatieclaim gebaseerd op gepubliceerde/gemeten SPECint_rate_base2000 resultaten. Datails over het Dual-Core Intel Xeon Processor 5160 platform: Dell PowerEdge 2950 Server platform met twee Dual-Core Intel Xeon Processor 5160, 3.00 GHz met 4M L2 Cache, 1333 MHz systeembus, 8GB (8x1GB) FB-DIMM geheugen, Microsoft Windows Server* 2003. De SPEC binaries zijn gebouwd met Intel C/C++ Compiler 9.1. Referentie zoals gepubliceerd op 123. Zie voor meer informatie: http://www.spec.org/cpu2000/results/res2006q2/cpu2000-20060501-05940.html Details Quad-Core Intel Xeon Processor 53xx platform: Intel preproductie serverplatform met twee Quad-Core Intel Xeon Processors Clovertown, 2.67 GHz met 2x4M L2 Cache, dual 1333 MHz systeembus, 8GB (8x1GB) 667MHz FB-DIMM geheugen; Microsoft Windows Server x32 Enterprise Edition. SPEC binaries zijn gebouwd met Intel compiler 9.1.
2) Q2 2006 Uitgave van de IDC Worldwide Quarterly Server Tracker. 22 augustus 2006.



Ingezonden persbericht