Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bellers maken in groten getale gebruik van Meldpunt Woonstarters

"Wel huren voor E 600, maar geen hypotheek voor E 450. Hoezo krom?"

Rotterdam, 28 september 2006 - Continu bezette lijnen en uitgebreide gesprekken met soms emotionele bellers bij het speciale Meldpunt Woonstarters. Sinds 09.00 uur vanochtend zijn de lijnen open van het telefonisch meldpunt waar starters op de woonmarkt hun problemen en eventuele oplossingen kunnen rapporteren. Die zijn er in overvloed, zo blijkt uit de vele binnenkomende telefoontjes. Rond het middaguur hebben de medewerkers al honderden reacties kunnen noteren. De eerste vraag donderdagochtend: 'Waarom geen wet die vastlegt dat bij elk nieuwbouwproject een vast percentage woningen voor starters gebouwd moet worden?'

De Hypotheker besloot tot de instelling van het meldpunt om woonstarters een landelijke stem te geven. Deze groep woningzoekenden heeft het bijzonder moeilijk, maar het ontbrak tot dusver aan een landelijke organisatie waar ze hun geluid konden laten horen. Twee dagen lang krijgen ze van De Hypotheker de gelegenheid om via het gratis telefoonnummer 0800 - 1480 hun kwesties voor te leggen, of als het even kan oplossingen aan te dragen. De binnenkomende reacties worden gebundeld in een 'woonSTARTBOEK'. Dat wordt aangeboden aan onder andere politiek Den Haag.

Deskundigen
Een telefoonteam van deskundigen staat de bellers vandaag en morgen tussen 9.00 en 21.00 uur te woord. In het team genodigden als Staf Depla (Tweede Kamerlid PvdA), Nicolien van Vroonhoven (Tweede Kamerlid CDA), Hamit Karadus (wethouder Wonen & Ruimtelijke Ordening in Rotterdam), Ramon Zijderveld (directeur Heijmans IJsselbouw) en Karel Schiffer (directeur Nationale Hypotheek Garantie). "Natuurlijk is al tijden bekend dat de situatie van starters nijpend is", aldus Bas Millenaar (directeur van De Hypotheker). "Maar het werd tijd dat de starters zelf de gelegenheid krijgen dit te laten horen. En vervolgens moeten we iets doen met die ervaringen. De eerste bellers maakten ons vanochtend meteen duidelijk dat het ze écht hoog zit. Een van hen schetste haar persoonlijke situatie. Alleenstaand, met een goede baan op een advocatenkantoor. Ze is op zoek naar een koopwoning, maar die is voor haar als alleenstaande niet te financieren. Ze mag wel huren voor E 600 per maand, maar een hypotheek van E 450 is niet haalbaar. 'Krom', zo vindt ze. Daar valt weinig tegenin te brengen. Hoogste tijd dus dat er iets verandert."

/ / / / / / / / / / / / / / / /

Voor meer informatie, interviews of een bezoekje aan het telefoonteam (