Time : 14:17:36
Date : 28 September 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Volksgezondheid waarschuwt voor atropine-intoxicaties bij druggebruikers in België

Het programma Drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) werd in het kader van het "early warning system" op de hoogte gebracht van een geval van intoxicatie na inname van een drugstablet. In het Oosten van Vlaams-Brabant werd vorige week een patiënt naar de spoedafdeling gebracht omdat hij plots ongecontroleerd begon te schoppen en slaan en het bewustzijn verloor. De patiënt had ook verwijde pupillen en een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur. Naar eigen zeggen had de patiënt een halve drugstablet ingenomen en begon hij zich kort nadien slecht te voelen.

De toxicologische analyse van de urine van de patiënt toonde de aanwezigheid van amfetamines en atropine (of een atropinederivaat) aan. Deze producten werden niet door de urgentiedienst toegediend en moeten dus door de patiënt zelf ingenomen zijn. De ingenomen tablet kon niet geanalyseerd worden ter bevestiging. De patiënt werd symptomatisch behandeld en kon de volgende dag het ziekenhuis verlaten.

De voorbije jaren doken er in België en verschillende andere Europese lidstaten al enkele ernstige intoxicaties op als gevolg van gebruik van cocaïne die versneden was met atropine . Atropine wordt in de geneeskunde gebruikt voor bepaalde hartaandoeningen en als antidotum bij bepaalde intoxicaties met insecticides. Een te hoge dosis van atropine veroorzaakt symptomen als agitatie, agressie, verwarring, hallucinaties, droge mond, constipatie, verwijde pupillen, versnelde hartslag, urineretentie en een droge, warme en rode huid.

Volksgezondheid waarschuwt dat het gebruik van illegale drugs altijd gevaarlijk is. Aangezien het steeds gaat om niet-gecontroleerde samenstellingen kunnen druggebruikers nooit weten wat ze nemen.

Voor informatie:

Eline Van der Biest
02/ 642 54 00
birn@iph.fgov.be

(Na 16.30 u: Kristel Fransen 0475 / 66 75 52)

URL: http://www.iph.fgov.be http://www.health.fgov.be