CDA

september 2006 - -
Minister Van Ardenne spreekt op bijeenkomst Eduardo Frei Stichting

Op dinsdag 26 september organiseerde de Eduardo Frei Stichting, de stichting voor internationale solidariteit van het CDA, in Utrecht een bijeenkomst over de rol van het bedrijfsleven binnen ontwikkelingssamenwerking.

Sprekers waren de minister voor ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne, CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier, Ellen Mulder van het COS Utrecht en Thierry Sanders van de NCDO.

De ruim 150 aanwezigen hoorde de minister van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) spreken over een van haar speerpunten in het ontwikkelingssamenwerkingbeleid. Doel is om de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven bij ondernemen in ontwikkelingslanden te vergroten. Het stimuleren van de economische zelfstandigheid van een ontwikkelingsland is dé sleutel tot armoedebestrijding.

Veel grote bedrijven en multinationals delen de visie van de minister en voeren een actief maatschappelijk beleid. Zo biedt Shell de burger schonere brandstof, en ondersteunt de Rabobank kleine ondernemers in ontwikkelingslanden door het verschaffen van microkrediet. Het bedrijfsleven krijgt steeds meer een eigen rol in ontwikkelingssamenwerking. Kleinere MKB-bedrijven lopen echter in deze ontwikkeling achter, vaak door een gebrek aan kennis over de mogelijkheden.

De Eduardo Frei Stichting organiseerde onlangs op 13 september in Leeuwarden ook een bijeenkomst over de rol van het bedrijfsleven binnen ontwikkelingssamenwerking.

---