Ingezonden persbericht


Amerikaan veroordeeld tot ruim zeven jaar voor schending copyright software

Peterson krijgt één van de zwaarste straffen voor de illegale verkoop van onder meer Autodesk-software

Barendrecht, 28 september 2006 - Autodesk heeft bekendgemaakt dat Nathan Peterson op 8 september 2006 is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en drie maanden en de terugbetaling van 5,4 miljoen dollar. De 26-jarige man uit Californië is eigenaar en bedrijfsleider van iBackups, Inc. Hij heeft schuld bekend op het gebied van twee schendingen van copyright voor het illegaal kopiëren en verkopen van software met een waarde tussen 7 en 20 miljoen dollar. Peterson profiteerde van de verkoop van illegale software, zoals van applicaties die zijn ontwikkeld door Autodesk, Adobe, Macromedia en Symantec. Peterson moet ook alle goederen verbeuren die gerelateerd zijn aan de overtredingen en hierop zijn terug te voeren. De veroordeling vond plaats in de Amerikaanse arrondissementsrechtbank in Virginia.

"Peterson heeft verteld dat de meeste software is verkocht aan individuele consumenten, alhoewel hij ook aan enkele bedrijven en tenminste één schooldistrict heeft verkocht", zegt Sandy Boulton, directeur License Compliance bij Autodesk. "We loven de FBI en Justitie om hun inspanningen en hopen dat consumenten producten direct kopen bij de ontwikkelaars of bij lokaal geautoriseerde resellers om de risico's van betrokkenheid bij illegale activiteiten uit te sluiten."

Achtergrondinformatie

In 2003 wees de Software Information Industry Association (SIIA) het Federal Bureau of Investigation (FBI) voor het eerst op de verdenking van illegale software. iBackups verkocht illegale kopieën van software via internet en beweerde dat het om 'backup kopieën' ging die software-eigenaars gebruikten bij systeemcrashes. De FBI en het Ministerie van Justitie sloten de website die Peterson hostte voor de verkoop van ongeautoriseerde software. Op 13 december 2005 bereikte Peterson een overeenkomst met rechter T.S. Ellis in Virginia en werd onder persoonlijke borgtocht vrijgelaten.

Illegale reproductie of distributie van materiaal met copyright wordt in de Verenigde Staten onderzocht door de FBI en gerechtelijk vervolgd door het Ministerie van Justitie. Personen die moedwillig copyright schenden door de verspreiding of reproductie van illegaal materiaal riskeren een strafrechtelijke vervolging. Overtreders van copyrightwetten riskeren vijf jaar gevangenisstraf plus terugbetaling, verbeuring en boetes.

De Business Software Alliance (BSA) vertegenwoordigt enkele van de grootste softwareontwikkelaars ter wereld, zoals Autodesk. Deze organisatie heeft hulp geboden bij het onderzoek. De BSA heeft onlangs een nieuwe website ontwikkeld (www.bsacybersafety.com/fraud) om het bewustzijn op het gebied van online fraude te vergroten. Op de site kan iedereen zijn eigen verhaal kwijt over hoe men 'gedupeerd' is door de online aanschaf van illegale software.

Het License Compliance Program van Autodesk

Als onderdeel van het License Compliance Program informeert Autodesk klanten en het grote publiek over illegale software en de schadelijke effecten hiervan op de economie en productinnovatie. Autodesk zoekt ook naar legale middelen tegen schenders van copyright. Klanten ontvangen toolkits en informatie die hen helpen een gezond softwaremanagementbeleid te implementeren. Om uit te vinden waar legale verkoop eindigt en illegale softwarepraktijken beginnen of om verdenking van softwarediefstal anoniem te melden, is er de website www.autodesk.com/piracy. En op www.autodesk.com/reseller zijn lokaal geautoriseerde resellers van Autodesk te vinden.

Over Autodesk

Autodesk werd opgericht in 1982 en is de belangrijkste leverancier van software voor technisch ontwerpen en digitale content. Autodesk biedt oplossingen voor professionals in architectonisch ontwerpen, geografische informatiesystemen (GIS), werktuigbouwkundig ontwerpen, digitale media en mobiele datadiensten. Door vooruitstrevende producten en diensten aan te bieden, kunnen klanten van Autodesk hun digitale gegevens optimaal creëren, beheren en gebruiken gedurende de looptijd van een project. Meer informatie over het bedrijf en de producten is te vinden op www.autodesk.nl.

Opmerking voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met:

Autodesk Benelux
Sjoerd Lazeroms
Telefoon: 0180 69 10 00
E-mail: sjoerd.lazeroms@autodesk.com

P&B Communicatie

Anne-Marie Brouwer

Telefoon : 0345 68 27 34

E-mail: anne-marie@penb.nl

Autodesk is een gedeponeerd handelsmerk van Autodesk, Inc., in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle andere merknamen, productnamen of handelsmerken behoren tot hun respectievelijke houders.