Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Marijnissen bepleit meer geld voor verpleeghuizen (gewijzigd)

28-09-2006 * SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen noemde vanmiddag in debat met minister-president Balkenende de toestand in verpleeghuizen 'de schaamte van Nederland in de 21e eeuw'. De CDA-premier gaf echter geen blijk van besef van de grote prioriteit die dit onderwerp hoort te krijgen. De SP zal vandaag via een motie de Tweede Kamer de keus voorleggen om meer geld uit te trekken voor verpleeghuiszorg.

Marijnissen "Het is vaak erbarmelijk," zei Marijnissen. "Veel mensen zijn ondervoed of hebben doorligverschijnselen. Niet omdat het personeel niet hard genoeg werkt, want die mensen lopen zich een slag in de rondte. Het is het gevolg van jarenlange systematische bezuinigingen. Die mensen verdienen beter. Maar we zijn de laatste vier geen stap verder gekomen. Ik had zeker van een CDA-premier meer prioriteit hiervoor gezien. Dit is erg teleurstellend."

Volgens Balkenende is het extra bedrag van 63 miljoen euro die is uitgetrokken voorlopig voldoende. "Met een andere organisatie van het werk, bijvoorbeeld door mensen beter in te roosteren, moet het veel beter gaan," zei hij. Marijnissen is het daar niet mee eens: "Dat is onvoldoende. Het gat tussen wat de sector zelf nodig zegt te hebben voor menswaardige zorg en wat het kabinet biedt, is te groot."

Veel mensen maken zich zorgen over hoe ze hun oude dag zullen slijten. Juist in deze fase van het leven zijn we aangewezen op de liefdevolle zorg van onze kinderen en onze omgeving. We moeten dan ook kunnen rekenen op optimale zorg. De meeste verpleeghuizen zijn niet in staat om de zorg te leveren die we ons zo graag wensen. De huidige verpleeghuizen en verzorgingshuizen zouden moeten worden vervangen door kleinschalige en intieme huizen, waar ouderen voldoende ondersteuning krijgen en ook elkaar kunnen helpen. Ouderen moeten het recht hebben op zelfstandige woonruimte en privacy, met op hen afgestemde zorg en voorzieningen in elke wijk.

De SP dient vandaag een motie in waarin het bepleitte om bovenop de 63 miljoen nog eens 120 miljoen euro extra te investeren in de verpleeghuiszorg.

Update:

De motie werd door een rechtse meerderheid verworpen.