Platform Detailhandel Nederland

PERSBERICHT

Leidschendam, 28 september 2006

Winkeliers willen over busbanen bevoorraden

Winkeliersorganisatie Platform Detailhandel Nederland wil dat het voor bevoorradend verkeer in heel Nederland mogelijk wordt om de busbanen te gebruiken. Het Platform is blij met de steun van VNO-NCW en Transport en Logistiek Nederland (TLN) voor dit idee. Het Platform pleit al jaren voor het medegebruik van busbanen door bevoorradend verkeer.

Het medegebruik van busbanen door bevoorradend verkeer zal leiden tot een betere doorstroming en een efficiëntere bevoorrading van de winkeliers. Een betere doorstroming heeft bovendien een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Uit onderzoek van TNO blijkt dat doorstromend vrachtverkeer tot 38% minder fijnstof veroorzaakt dan stagnerend vrachtverkeer.

Op het gebied van winkelbevoorrading lopen winkeliers al jaren op tegen allerlei beperkingen. Er gelden grote verschillen tussen gemeenten. Zo stellen gemeenten verschillende eisen aan de lengte, breedte en hoogte van voertuigen. Ook verschilt per stad wanneer bevoorradend verkeer de stad in mag en er weer uit moet zijn; de zogenaamde venstertijden. Uit onderzoek blijkt dat de detailhandel jaarlijks 425 miljoen euro aan kosten maakt om te voldoen aan deze beperkingen. Meer uniformiteit van regelgeving - en afschaffing waar mogelijk - moet deze kosten verlagen èn moet leiden tot minder verkeer op de weg.

In 2005 is de onafhankelijke Commissie Stedelijke Distributie van start gegaan. Zij moet zorgen voor een nationaal kader voor regelgeving op het gebied van stedelijke distributie. Dit nationaal kader moet zorgen voor meer uniformiteit. Eind dit jaar zal de Commissie haar eindadvies aan de minister van Verkeer en Waterstaat geven. Het Platform Detailhandel Nederland pleit er voor dat het gebruik van busbanen door bevoorradend verkeer hierin wordt meegenomen.


----------
Het Platform Detailhandel Nederland (www.platformdetailhandel.nl) is een samenwerkingsverband van de filiaal- en grootwinkelbedrijven, de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt hiermee alle winkels in Nederland.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Rogier Brinkhof, secretaris Bereikbaarheid.

Telefoon: 070-320 23 45 of e-mail: rogier@platformdetailhandel.nl