Ingezonden persbericht


Persbericht

Amerikaans onderzoek bevestigt: Soja past in hartvriendelijke voeding

Breda, 28 september 2006. Consumptie van soja verlaagt het cholesterolgehalte. Dit concluderen Amerikaanse wetenschappers op basis van maar liefst 41 onderzoeken, die de afgelopen 25 jaar wereldwijd zijn uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende American Journal of Cardiology.

De Amerikaanse wetenschappers hebben de resultaten op een rij gezet van 41 onderzoeken onder in totaal 1.756 mensen naar het effect van eiwit uit soja op het cholesterolgehalte. Soja blijkt heel gunstig te zijn. Consumptie van sojaeiwit leidt namelijk tot een daling van het totale cholesterolgehalte. Ook het gehalte van het 'slechte' LDL-cholesterol en triglyceriden daalt, terwijl het gehalte aan het 'goede' HDL-cholesterol juist stijgt door regelmatige sojaconsumptie.

"De gezondheidsclaim dat sojaconsumptie de bloedcholesterolspiegels laat dalen, werd al in 1999 in de Verenigde Staten goedgekeurd en in 2002 ook in Groot-Brittannië," aldus Christine Debeuf, International Science & Nutrition Manager bij Alpro Soya. "De resultaten van deze publicatie bevestigen het cholesterolverlagend effect van soja en ondersteunen het belang van sojaconsumptie in een voeding die goed is voor het hart."

Een verhoogd cholesterolgehalte is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Een cholesteroldaling van 1% verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met 2%. Uit het onderzoek blijkt dat soja-eiwit het cholesterolgehalte met circa 2 tot 4% kan doen dalen. Omgerekend betekent dit een 4 tot 8% lager risico op hart- en vaatziekten. Aangezien sojaproducten van nature vrij zijn van cholesterol en een gunstige vetzuursamenstelling (arm aan verzadigde en rijk aan onverzadigde vetten) hebben, passen deze uitstekend in een hartvriendelijke voeding.

Hartvriendelijke voeding

1. Zet 1 tot 2 keer per week vette vis op het menu: hierin zitten visvetzuren die goed zijn voor hart en bloedvaten.
2. Kies voor gezonde, cholesterolverlagende vetten (onverzadigde vetten), zoals in olie (vb. sojaolie), vloeibare bak- en braadproducten, noten, dieetmargarine en halvarine.
3. Vermijd ongezonde, cholesterolverhogende vetten (verzadigde vetten), zoals in snacks, gebak, koek, vette vleessoorten, volle zuivel en volvette kaas.
4. Eet volop groenten en fruit

5. Gebruik sojaproducten: de eiwitten hieruit verlagen het 'slechte' LDL cholesterol en verhogen het 'goede' HDL cholesterol.

Meer informatie
www.aprosoya.com www.cholesterol.nl www.hartstichting.nl www.voedingscentrum.nl

Over Alpro Soja

Alpro soja is Europees marktleider met een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts, plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu) en margarines op sojabasis. Alpro soja is onderdeel van de Vandemoortele groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Alpro soja heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan.

Meer informatie vindt u op www.alprosoya.com (Einde persbericht)

* * *

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: ALPRO, Eef Malfait, tel. +32 56 43 21 29, e-mail: eef.malfaitl@alpro.be

===============================