Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Duizend genetisch gemanipuleerde ratten onnodig vergast"

Onverschilligheid Universiteit Nijmegen wekt woede Proefdiervrij

DEN HAAG, donderdag 28 september 2006 - Vereniging Proefdiervrij is woedend op de achteloze wijze waarop Universiteit Nijmegen omgaat met dierenlevens. Zij reageert hiermee op het bericht dat medewerkers van een laboratorium op het dierenlab maar liefst duizend genetisch gemanipuleerde ratten hebben vergast. Dit nieuws werd gisteren bekendgemaakt op de website van het Nijmeegs universiteitsblad VOX.

De onderzoeksgroep psychoneurofarmacologie is recentelijk opgeheven. Volgens de universiteit zou dat de reden zijn waarom de beestjes moesten worden doodgemaakt. Gewoon, omdat ze te duur zijn. Proefdiervrij is zeer geschokt door deze actie. "Een walgelijke actie", zegt directeur Marja Zuidgeest verontwaardigd. "Dit kan toch nooit de bedoeling zijn van het proefdierbeleid waarop proefdierkundigen in Nederland zich laten voorstaan. Dat er niet genoeg geld beschikbaar is om een vakgroep in stand te houden, wil nog niet zeggen dat je die beestjes dan maar gewoon kunt vergassen." Proefdiervrij heeft van de vergunninghouder per brief opheldering geëist. Ook is direct een brief gestuurd naar de Inspectie dierproeven en de woordvoerders proefdierenbeleid van de Tweede Kamer.

Proefdiervrij
Proefdiervrij is de grootste vereniging in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren. Dat is hard nodig, want in Nederland zijn in 2004 ruim 633.000 dierproeven verricht. De vereniging wil dierproeven vervangen voor diervrije methodes. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier en speelt hierop in met communicatiecampagnes. Hierin richt de vereniging zich zowel op het publiek als op de partijen die verantwoordelijk zijn voor het proefdiergebruik. Proefdiervrij: voor betere manieren dan proefdieren.

---------