Ingezonden persbericht


Persbericht

Meta-analyse toont aan: Soja-eiwit verlaagt cholesterolgehalte

Breda, 28 september 2006. Eiwit uit soja heeft een gunstig effect op de bloedlipiden bij volwassenen met en zonder hypercholesterolemie. Dit blijkt uit een meta-analyse van 41 interventiestudies, gepubliceerd in het toonaangevende American Journal of Cardiology. Consumptie van soja-eiwit gaat gepaard met een significante daling van het gehalte aan totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden en een significante stijging van het HDL-cholesterolgehalte.

In de meta-analyse werden de resultaten geëvalueerd van 41 gerandomiseerde gecontroleerde interventiestudies, wereldwijd uitgevoerd tussen 1982 en 2004 onder in totaal 1.756 mensen. De hoeveelheid soja-eiwit in de studies varieerde van 20 tot meer dan 61 g per dag.

Consumptie van soja-eiwit bleek gepaard te gaan met een significante daling van het totale cholesterolgehalte (met 0,14 mmol/liter). Ook daalde het LDL-cholesterolgehalte (met 0,11 mmol/liter) en het triglyceridengehalte (met 0,07 mmol/liter) significant. Het HDL-cholesterolgehalte steeg significant (met 0,02 mmol/liter).

Een verhoogd cholesterolgehalte is één van de belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren voor cardiovasculaire ziekten. Algemeen wordt aangenomen dat een cholesteroldaling van 1% gepaard gaat met een 2% lager risico op hart- en vaatziekten. Uit de meta-analyse blijkt dat soja-eiwit het totale cholesterolgehalte met circa 2 tot 4% kan doen dalen. Omgerekend zou dit een 4 tot 8% lager risico op hart- en vaatziekten impliceren.

De onderzoekers stellen tevens dat voedingsmiddelen rijk aan onverzadigd vet, arm aan verzadigd vet, transvet en cholesterol een gunstig effect kunnen hebben op coronaire risicofactoren. "Sojaproducten zijn van nature rijk aan onverzadigde vetten, arm aan verzadigde vetten en bevatten geen cholesterol en sluiten dus perfect aan bij de aanbevelingen van de auteurs", aldus Christine Debeuf, International Science & Nutrition Manager bij Alpro soya. De gezondheidsclaim dat sojaconsumptie de bloedcholesterolspiegels laat dalen, werd al in 1999 in de Verenigde Staten goedgekeurd en in 2002 ook in Groot-Brittannië. "De resultaten van deze meta-analyse bevestigen het cholesterolverlagende effect van soja en ondersteunen het belang van soja in een voeding die goed is voor het hart."

Referentie:

o Reynolds K, Chin A, Lees KA, Nguyen A, Bujnowski D, He J. A meta-analysis of the effect of soy protein supplementation on serum lipids. Am J Cardiol 2006;98:633-40.

o FDA, 26/10/1999: "Health claims: Soy protein and coronary heart disease" o JHCI Final report 29/7/2002: "Health claim for soya protein and blood cholesterol".

Over Alpro Soja

Alpro soja is Europees marktleider met een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts, plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu) en margarines op sojabasis. Alpro soja is onderdeel van de Vandemoortele groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Alpro soja heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan.

Meer informatie vindt u op www.alprosoya.com

(Einde persbericht)

* * *

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: ALPRO, Eef Malfait, tel. +32 56 43 21 29, e-mail: eef.malfaitl@alpro.be