Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

Persbericht
Utrecht, 28 september 2006

Zwetsprijs wederom voor Maxime Verhagen

Jargonbrigade beoordeelt taalgebruik politici

Maxime Verhagen (CDA) mag zich de volgens de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad alweer de grootste zwetser van de Tweede Kamer noemen. Tijdens de Algemene Beschouwingen bleek hij het minst begrijpelijk voor de jongeren. Femke Halsema (GroenLinks) gaat naar huis met de Klare Taalprijs voor haar heldere en humorvolle uitdrukkingen. Met de Zwetsprijs willen de brigadiers politici aanmoedigen om duidelijke taal te spreken.

Vanaf de publieke tribune gingen de jongeren van de Jargonbrigade op zoek naar zwetsende politici in de Tweede Kamer. In 2004 won Maxime Verhagen ook al de Zwetsprijs. De Jargonbrigade is teleurgesteld dat hij toen weinig heeft opgestoken van hun prijs. "Met woorden als aperte onwaarheden, bagatelliseren, prep camps, z'n trage tempo en onbegrijpelijk lange zinnen heeft hij nog een hele lange weg te gaan," aldus een Jargonbrigadier. "Femke Halsema had duidelijke uitspraken, weinig moeilijke woorden en jonge taal met goede voorbeelden. Bovendien vráágt zij ook om klare taal van de andere politici als ze een antwoord te verwarrend of onduidelijk vindt."

De Jargonbrigade heeft de prijzen persoonlijk aan de Tweede-Kamerleden uitgereikt.

Door moeilijk taalgebruik van politici is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. De Nationale Jeugdraad wil politiek juist toegankelijker maken voor jongeren en stimuleert politici dan ook om begrijpelijke taal te spreken. Om dat te bereiken, riep de Jeugdraad in 2003 de Jargonbrigade in het leven. De 6 jongeren hebben geen politieke voorkeur en letten alleen op het taalgebruik. De brigadiers hopen dat hun aanwezigheid tijdens de Algemene Beschouwingen politici bewust maakt van hun taalgebruik en leidt tot een helder debat.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,