Gemeente Dinkelland

Datum: 27 september '06 Betreft: Inzetbaarheid Alfahulpen

Alfahulpen wel inzetbaar voor huishoudelijke hulp

De vragen die door de Dinkellandse gemeenteraad tijdens de behandeling van de WMO-verordening zijn gesteld over de inzetbaarheid van alfahulpen hebben resultaat opgeleverd. Zorgaanbieders in de gemeente Dinkelland kunnen bij de invoering van de WMO vanaf 1 januari 2007 gebruik blijven maken van de diensten van alfahulpen voor de huishoudelijke hulp.

Toelichting
Dit is het resultaat van de vragen zoals gesteld tijdens de raadsvergadering van 19 september jl. De raad sprak hierin haar zorg uit over de inzetbaarheid van alfahulpen omdat deze in het bestek van de Europese aanbesteding worden gezien als onderaannemers. Door dit onderaannemerschap zouden alle selectiecriteria uit de Europese aanbesteding van toepassing zijn op iedere alfahulp afzonderlijk, waardoor zij praktisch niet meer inzetbaar zouden zijn

Deze zorg is voor het college van Dinkelland aanleiding geweest om samen met de andere Twentse gemeenten die participeren in de aanbesteding nog eens kritisch naar het bestek van de Europese aanbesteding voor de huishoudelijke hulp te kijken. In dit bestek zijn de kwaliteitseisen vastgelegd waaraan zorgaanbieders moeten voldoen om vanaf 1 januari 2007 de huishoudelijke hulp te mogen leveren.

De zorg van Dinkelland is onderkend door de verschillende gemeenten, waardoor nu expliciet in het bestek is opgenomen dat zorgaanbieders gewoon gebruik kunnen blijven maken van alfahulpen voor de huishoudelijke zorg.

Een andere eis die in het bestek is aangepast is de mogelijkheid om 3 aanbieders te contracteren. In het oorspronkelijke bestek is Dinkelland uitgegaan van 2 aanbieders. Bij een goede inschrijving zou het ook nog mogelijk zijn voor een eventuele derde aanbieder te kiezen. Om marktwerking te bevorderen is deze optie nu ook formeel opgenomen in het bestek. _______________________________________________________________________________________

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Wethouder Engbers op telefoonnummer 0541-854154

Cc:
Webmaster, raadsleden, college van B&W, secretaris, medewerkers


---- --