Time : 17:00:00
Date : 28 September 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV - Bluetongue : uitbreiding van de 20 km zone

De provincie West-Vlaanderen ligt nu op haar beurt helemaal in de 20 km zone (Z20). Het FAVV gaat daarmee in op het verzoek daartoe dat de sector vanochtend uitte op de zeer constructieve wekelijkse vergadering. Deze provincie lag reeds voor een deel in dit gebied nadat gevallen waren vastgesteld in Oost-Vlaanderen. Toen de ziekte in West-Vlaanderen opdook besloot de sector het hele gebied bij de problematiek te betrekken.

Thans wordt in een groot deel van het Belgische grondgebied een nieuwe toename van het aantal gevallen van bluetongue vastgesteld die allicht te wijten is aan het erg zachte weer van de jongste weken. Het gevolg hiervan is dat de vaststelling van nieuwe uitbraken leidt tot een uitbreiding van Z20 in westelijke en zuidelijke richting, met een deel van de provincie Namen, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant alsook het oosten van de provincie Henegouwen.

Het totaal aantal uitbraken in ons land bedraagt nu 127.

Alle veehouders worden eraan herinnerd dat in de huidige stand van zaken en gelet op de weersomstandigheden, de enige manier om de ziekte te bestrijden erin bestaat de dieren en hun onmiddellijke omgeving zorgvuldig insectenvrij te maken.
De bijgewerkte kaarten en instructies met betrekking tot de ziekte alsook de bestrijdingsstrategie zijn vanaf 20u00 terug te vinden op de website www.favv.be

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be