Ingezonden persbericht


NACHT VAN HET DEBAT

zaterdag 7 oktober 2006, 20.00 - 02.00 uur
in alle zalen van
Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Het debat is de zuurstof van onze democratie. Maar gaat het wel goed met het debat in Nederland? Alle reden voor een zinderende tweede editie van de Nacht van het Debat, spannend tot het laatste moment. Thema's om over te debatteren zijn er immers genoeg. Op 7 oktober kunt u kijken, luisteren, meedoen en ook leren debatteren.

Een greep uit het programma*:

Het Columnistendebat: Vier vlijmscherpe columnisten, Syp Wynia (Elsevier), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad), Ronald Plasterk (de Volkskrant) en Willem Breedveld (Trouw) dagen elkaar uit rond hun favoriete onderwerp.

Nederland - Vlaanderen: Doen de Belgen het bbeter in het literaire debat? Kristien Hemmerechts en Tom Lanoye staan oog-in-oog met Nelleke Noordervliet en Abdelkader Benali.

Ajax - Feijenoord: Onder leiding vvan twee vrouwelijke wethouders debatteren elftallen uit Amsterdam en Rotterdam over hoe zij de problemen in de grote stad denken op te lossen.

Oxford versus Nederland: De beste debaters uit Oxford nemen het op tegen de beste debaters van het laatste WK Debatteren in Nederland.

Rondom Tien live (NCRV): Onder leiding van Cees Grimbergen vindt een speciale uitzending met o.a. Mark Rutte plaats, waar bezoekers van de Nacht welkom zijn.

Jong Talent: De acht beste studentdebaters en de beste scholieren binden met elkaar de strijd aan om de Nachttrofee. Publiek en jury bepalen wie de beste debater is.

Masterclasses: Cox Habbema zal werken aan uw persoonlijke uitstraling, topdebaters leren u de fijne kneepjes van het debat, Rik Peters brengt u van debat naar dialoog en Samira Abbos laat u cultuurverschillen in het debat overbruggen.

En verder...: Politiieke jongeren over onderwijs, wonen en werken, Herman Beliën (UvA) over de Nederlandse debatcultuur, het debat De toekomst van de rechtspraak o.l.v. 'rijdende rechter' Mieke van der Weij, een optreden van Jort Kelder en Het Economiedebat tussen Sweder van Wijnbergen en Kees Vendrik.

Voor het volledige programma zie: www.nachtvanhetdebat.nl

Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.00 uur)
Toegang: ¤ 35,- / ¤ 15,- (studententen). De kaarten van ¤ 15,- zijn alleen te koop aan de kassa van Felix Meeritis op vertoon van een geldige persoonlijke studentenkaart. Informatie: www.nachtvanhetdebat.nl / www.felix.meritis.nl

KAARTEN BESTELLEN

Kaarten kunt u tot 29 september bestellen via: www.nachtvanhetdebat.nl. U krijgt uw kaarten tijdig toegestuurd. Eenmaal bestelde kaarten kunnen wij helaas niet terugnemen. Het aantal plaatsen is beperkt. Tevens zijn kaarten verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis.

De Nacht van het Debat is een initiatief van de stichting Holland Debate en wordt georganiseerd door NRC Handelsblad, Felix Meritis, Debat.NL en JS Events.


* Wijzigingen voorbehouden


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *
vrijdag 29 september - 17.30 uur
Café Foreign Affairs - Afghanistan

Zolang er vredesmissies zijn, zijn er discussies rondom de mandaten waarmee de VN-operaties van start gaan. Hoe kun je bereiken dat de blauwhelmen van de Verenigde Naties het doel, duurzame vrede, realiseren? Hierover zullen Jaïr van der Lijn, Mariko Peters en Robert Kluijver onder leiding van de journaliste Linda Polman in debat gaan.

Voor meer informatie zie: http://www.dare2connect.nl


* * *
donderdag 5 oktober - 20.00 uur
Cross-thinking about Sustainability -" Rethinking the Global Meat Industry Kunnen ecologische en gezondheidsproblemen gerelateerd worden aan het huidige systeem van internationale voedselproductie in de bio-industrie? Hoe kan de wereldwijde vleesproductie verbeterd worden? Danielle Nierenberg (Worldwatch Institute, VS) zal in deze lezing haar visie geven over de duurzaamheid van voedselproductie.

Voor meer informatie zie: http://www.felix.meritis.nl/nieuws/duurzaamheid/index.php