PvdA Rotterdam


Uitzetcentrum niet brandveilig

Do 28 Sep 2006 - Redactie

Het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport is niet brandveilig, blijkt uit Rotterdams onderzoek. Reden voor de PvdA en de SP dit onderwerp vandaag in de gemeenteraad te bespreken.

Het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport blijkt allesbehalve brandveilig. De PvdA vindt de uitkomsten van dat onderzoek schokkend: er blijken grote gebreken.. En de fractie vroeg zich af waarom dit onderzoek nu pas is gebeurd.
PvdA-raadslid Marco Heijmen: Bij dit type voorzieningen had eerder gekozen moeten worden voor grondige inspecties. We hebben het immers over een heel bepaald soort voorziening: tijdelijke bouw bestemd voor het opsluiten van grotere groepen mensen.

Die grote gebreken blijken uit onderzoek dat burgemeester Opstelten deze week heeft laten uitvoeren naar aanleiding van het rapport Van Vollenhoven over de Schipholbrand.
Opstelten besloot deze grondige controle te laten uitvoeren na het verschijnen van het Van Vollenhovenrapport vorige week. Er werden, door gevelplaten en delen van het plafond te verwijderen, voor het eerst ruimtes onderzocht die normaal gesproken niet te zien zijn. En daaruit bleek de brandgevaarlijke situatie op Rotterdam Airport.

De Rotterdamse brandweer heeft nu tijdelijk een speciale ploeg gestationeerd op het uitzendcentrum. Burgemeester Opstelten heeft geëist dat de verantwoordelijke Dienst Justitiële Inrichtingen binnen twee weken maatregelen neemt, anders trekt hij de vergunning in en moet het centrum dicht. Ook mogen er geen nieuwe gedetineerden in het uitzetcentrum komen zo lang de verbouwing nog aan de gang is, aldus Opstelten vanmiddag in de gemeenteraad.
Bij de PvdA-fractie blijft het ongenoegen bestaan dat kennelijk voor langere perioden mensen opgesloten waren in een brandonveilige huisvesting. Heijmen: Wij zullen dit ongenoegen ook bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA aankaarten, want de Kamer zal nu de vraag moeten beantwoorden of in Nederland überhaupt nog langer gekozen kan worden voor dit type huisvesting, zeker gezien de kanttekeningen die de inspectie van VROM zelf maakt: "een kwetsbare bouwwijze omdat het brandrisico groot is" en "brandveiligheid moeilijk te garanderen."

De Rotterdamse fractie zal het handelen van de burgemeester, betrokken diensten en het rijk, om de onveilige situatie zo spoedig mogelijk te beëindigen, nauwlettend volgen in commissie- en raadsvergaderingen de komende tijd.