Vrije Universiteit Amsterdam

Belangrijke voorspeller hart- en vaatziekte bij ouderen met suikerziekte gevonden

Bij patiënten met ouderdomssuikerziekte is microalbuminurie (=uitscheiding van kleine hoeveelheden albumine in de urine) een belangrijke risicovoorspeller van hart- en vaatziekten. De toename van deze uitscheiding heeft een extra hoog risico op hart- en vaatziekten bij oudere diabetespatiënten tot gevolg. Interniste Angélique Spoelstra-de Man promoveert 28 september op deze bevindingen aan VU medisch centrum Amsterdam.

Patiënten met ouderdomssuikerziekte hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De oorzaak hiervan is nog niet volledig opgehelderd. De aanwezigheid van microalbuminurie is een belangrijke risicovoorspeller voor deze ziekten. Spoelstra onderzocht de dynamische aspecten van deze uitscheiding en vond dat de toename van microalbuminurie een onafhankelijke voorspeller is van hart- en vaatziekten. Het behandelen van hoge bloeddruk bij patiënten met ouderdomssuikerziekte is zeer belangrijk. Bij patiënten met ouderdomssuikerziekte zonder microalbuminurie is het onduidelijk welke typen bloeddrukverlagende medicijnen de voorkeur hebben. Bloeddrukverlaging via remmers van het renine-angiotensine systeem waren niet duidelijk beter dan conventionele behandeling met plasmiddelen.

Spoelstra onderzocht ook het effect van behandeling met B-vitamines op o.a. homocysteine en vaatschade. Milde verhoging van homocysteïne (een aminozuur dat in het bloed circuleert) is een mogelijke nieuwe oorzaak voor hart- en vaatziekten. Zij vond dat B-vitamines homocysteine omlaag brengen, maar geen invloed hebben op de tekenen van vaatschade.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u zien op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (