Inspectie Verkeer en Waterstaat


28 september 2006: Vervoersvoorschriften niet goed nageleefd

De vervoersvoorschriften voor bestrijdingsmiddelen worden niet goed nageleefd. Dat blijkt uit een rapportage die de Inspectie Verkeer en Waterstaat donderdag 28 september heeft gepubliceerd. Vooral het transport van handelaar naar eindgebruiker laat vaak te wensen over. Belangrijke oorzaak is het praktische bezwaar dat handelaren ondervinden door de afschaffing in 2002 van de vrijstelling voor het openen van buitenverpakkingen tijdens het vervoer.

Door de kleinschaligheid in de land- en tuinbouwsector is fijnmazige distributie noodzakelijk en worden buitenverpakkingen tijdens of voorafgaand aan het vervoer geopend om er de zendingen met binnenverpakkingen uit te lossen. Tijdens het onderzoek is gebleken dat de gevaarsetiketten op de binnenverpakkingen vaak te klein zijn en daardoor niet goed worden opgemerkt. Er is te weinig ruimte voor een voorgeschreven groter etiket omdat er vanuit andere wet- en regelgeving veel andere gebruikersinformatie op de verpakkingen is aangebracht. Bij 65 procent van de handelaren leidt dat tot onvolkomenheden. Producenten, die grotere hoeveelheden vervoeren, begaan in een kwart van de gevallen een overtreding.

Volgens de inspectie is er behoefte aan een oplossing die zowel werkbaar als veilig is. Daarom adviseert zij de regelgever om de vrijstelling voor het openen van buitenverpakkingen bij aflevering onder voorwaarden opnieuw in te voeren. Dan moeten uiteraard wel de voorschriften met betrekking tot het openen en afsluiten van de verpakkingen worden nageleefd. De verwachting is dat een dergelijke vrijstelling ook een oplossing is voor het probleem van de etiketten.

Bestanden bij dit artikel
Rapport vervoer van bestrijdingsmiddelen
Zie het origineel

28-9-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement