Landschap Noord-Holland


PERSBERICHT

Castricum, 28 september 2006

Win ¤ 30.000,- voor je eigen ommetje

Wie weet er nog paden waar vroeger gewandeld kon worden maar nu niet meer en wil daar graag iets aan doen? Landschap Noord-Holland schrijft samen met Landschapsbeheer Nederland een prijsvraag uit voor het bedenken van 'ommetjes'. Ommetjes zijn kleine wandelingen van ongeveer een uur, met een afstand van zo'n drie tot zeven kilometer. De landelijke hoofdprijs bestaat uit ¤ 30.000,- voor het realiseren van het winnende ommetje samen met de provinciale Landschapsbeheer. Daarnaast worden nog 11 provinciale prijzen uitgekeerd van ¤ 10.000,-. Zo is Nederland straks twaalf unieke wandelpaden rijker.

Met de prijsvraag wil Landschap Noord-Holland inspireren tot het bedenken en realiseren van kleine wandelingen 'dicht bij huis'. Daarnaast wil ze haar kennis en ervaring delen over het aanleggen of het herstellen van ommetjes. Waar mogelijk wordt daarbij de cultuurhistorische invalshoek gezocht: het herstel van (bijna) verdwenen paden in het boerenland. Maar vaak gaat het ook om 'nieuwe' paden. Door ruilverkaveling, dorps- en stadsuitbreiding en de aanleg van infrastructuur zijn veel historische voetpaden, zoals kerken- en jaagpaden verdwenen uit het landelijk gebied. De ommetjesprijsvraag biedt de mogelijkheid om straks weer het 'rondje rond het dorp' te maken zodat het buitengevoel dichtbij huis kan worden beleefd.

Iedereen met een goed idee voor een ommetje kan meedoen; particulier of bedrijf, individu of groep. De prijsvraag is bijzonder interessant voor historische verenigingen, Dorpsbelangen, agrarische natuurverenigingen en wandelverenigingen. Uitgewerkte ommetjesideeën voor Noord-Holland kunnen tot 1 maart 2007 bij Landschap Noord-Holland ingediend worden. De prijswinnaars worden op 5 april 2007 bekendgemaakt.

De deelnamebrochure voor de prijsvraag kan aangevraagd worden via post@landschapsbeheer.nl . Downloaden kan ook op www.landschapsbeheer.nl. Op deze site staat ook de inspirerende en nuttige handleiding 'Ommetjes; realiseren van wandelpaden in het buitengebied'.

De ommetjesprijsvraag wordt volledig betaald door de Nationale Postcode Loterij.

Informatie voor de pers
Voor meer informatie over de ommetjesprijsvraag belt u met Ilse Miedema, voorlichter Landschap Noord-Holland, 0251-662254 of Paul Jacobs, Landschapsbeheer Nederland 030-2345015. U ontvangt ook een foto van mensen die een 'ommetje' maken; een korte wandeling over boerenland dichtbij huis.