Socialistische Partij

Algemene Beschouwingen: Weinig bereidheid bij Balkenende tot verbetering begroting

28-09-2006 * Vandaag heeft premier Balkenende namens de regering een reactie gegeven op de bijdragen van de Tweede Kamer aan de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij gaf blijk van weinig bereidheid om serieus in te gaan op verbetervoorstellen die Nederland socialer en eerlijker kunnen maken.

Marijnissen Jan Marijnissen zette woensdag de voorstellen van de SP tegenover de plannen van het kabinet. De alternatieven van de SP laten zien dat we voor hetzelfde geld eerlijker en socialer beleid kunnen voeren. Vandaag volgde dus de reactie van de minister-president.

Volgens de premier staat Nederland er veel beter voor dan bij zijn aantreden. Een `megaprestatie' volgens Balkenende, die ook stelt dat alle Nederlanders profiteren van de sterkere economie. Marijnissen benadrukten dat de armoede in Nederland in de Balkenende-jaren is toegenomen en dat het beloofde `zoet' onvoldoende terecht komt bij de mensen die het meeste `zuur' over zich heen hebben gekregen. De SP-voorman keek niet alleen naar materiële zaken en cijfers. "Nederland is ontzield geraakt, is de solidariteit kwijt."

Op de concrete voorstellen van de SP om de begroting op een aantal punten te verbeteren ging Balkenende amper in. De afschaffing van de no claim werd verworpen en er worden er geen extra maatregelen getroffen om de laagste inkomens te compenseren voor de klappen die zij afgelopen jaren moesten opvangen. De huurliberalisatie wordt vooralsnog niet over de verkiezingen heen getild.

Marijnissen vroeg de premier ook een terugblik op de besluitvorming rond de politieke steun van Nederland aan de oorlog in Irak. Voor de VS en de Britten waren de aanleidingen duidelijk: de aanwezigheid van massavernietigingswapens en de contacten van het regime van Saddam met Al Qaida. Beiden motieven bleken niet valide. In veel landen wordt onderzoek gedaan naar de basis voor de steun aan de oorlog, maar Balkenende weigert openheid te geven. Hij blijft volhouden dat Nederland op basis van valide informatie besloot om steun te verlenen aan de aanval op Irak.

De onwillige houding van Balkenende leidde ertoe dat de SP meer moties indiende dan het ooit deed bij Algemene Beschouwingen. Hierover wordt later vanavond gestemd.

De stemming is later vanavond live te volgen via www.tweedekamer.nl. Zie ook:
* Marijnissen tijdens Algemene Beschouwingen: een beter Nederland voor hetzelfde geld
* Marijnissen bepleit meer geld voor verpleeghuizen (update) * Kabinet houdt gratis schoolboeken voorlopig tegen, SP blijft aandringen
* Schort behandeling huurliberalisatie op tot na de verkiezingen * Gelijke monniken, gelijke kappen voor waoers en stop herkeuringen * Bos en Marijnissen: Geef MBO middelen om schooluitval te bestrijden