Socialistische Partij

Gelijke monniken, gelijke kappen voor WAO'ers en stop herkeuringen

28-09-2006 * De SP dient twee moties met betrekking tot de WAO. Het kabinet heeft toegezegd om de uitkering van mensen die na 1 januari 2006 volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn geworden te verhogen van 70% naar 75% van het laatste loon. De SP vraagt de regering om dat ook te doen voor de mensen die nu al in de WAO zitten en volledig arbeidsongeschiktheid zijn. Het is onverteerbaar als ongelijke behandeling van gelijke gevallen wordt geĂŻntroduceerd.

Tijdens de Algemene Beschouwingen stelde Jan Marijnissen vast dat ook het CDA in zijn verkiezingsprogramma voor een deel van de volledig arbeidsongeschikten de uitkering wil verhogen. Een motie vraagt om dat nu te besluiten.

In een motie over de herkeuring van WAO-ers vraagt de SP om deze onbillijke herkeuringen te stoppen en terug te draaien. De instantie die verantwoordelijk is voor de herkeuringen, het UWV, is eerder door SP-Kamerlid het Lourdes van de Lage Landen genoemd: je komt er met arbeidsbeperkingen of als arbeidsongeschikte binnen en wordt er met een stempel 'gezond' weer uit gestuurd. Door deze omstreden herkeuringen verliezen veel mensen hun uitkering of wordt die aanmerkelijk verlaagd, terwijl er geen redelijk perspectief is op werk.
Zie ook:
* Herkeuringen WAO-ers zijn vooral geldklopperij * UWV lijkt wel Lourdes met miraculeuze genezingen