European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/121

Brussel, 28 september 2006

13345/06 (Presse 266)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Thailand

In aansluiting op de verklaring van het voorzitterschap van de EU van 20 september 2006 hecht de Europese Unie groot belang aan de spoedige terugkeer van Thailand naar democratie en de constitutionele orde, die gelegitimeerd wordt door zo spoedig mogelijk te houden vrije en democratische verkiezingen.

Het krijgsrecht moet onverwijld plaats maken voor de normale rechtsstaat met volledige eerbiediging van de mensenrechten en burgerlijke vrijheden.

De Europese Unie heeft met grote aandacht nota genomen van de verzekering van de militaire leiders dat Thailand zich aan het Handvest van de Verenigde Naties en de internationale verdragen en overeenkomsten zal blijven houden. De besluiten en daden van de nieuwe, door de militairen benoemde, regering zullen door de Europese Unie worden beoordeeld in het licht van de internationale verplichtingen van Thailand, onder meer op het gebied van mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging, en de bovenbedoelde specifieke garanties van de militaire leiders in die zin.

De Europese Unie benadrukt dat het aan de bevolking van Thailand als geheel is om over de toekomstige regering van Thailand te beslissen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland en Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.