Nederlandse Vereniging van Journalisten

Dick Scherpenzeel fotoprijs voor Jan Banning
(28-09-2006)

Fotojournalist Jan Banning heeft de Dick Scherpenzeel fotoprijs 2005 gewonnen voor zijn fotoreportage `Het gezicht van de armoede' over het alledaagse leven in het dorpje Dickson (Malawi).

De fotojury was enthousiast over de selectie van de foto's en het sobere gebruik van kleur. "Elke foto vertelt een duidelijk verhaal. Jan Banning is er met deze foto's zeer goed in geslaagd om armoede zichtbaar te maken", aldus de jury.

Onafhankelijk van de fotojury koos ook de persjury van de Dick Scherpenzeelprijs voor `Het gezicht van de armoede'. De auteur Dick Wittenberg beschrijft volgens de persjury op indringende wijze wat armoede inhoudt en wat voor impact armoede heeft op het dagelijks leven van mensen. Daarnaast beschrijft Wittenberg treffende de dilemma's waar een westerse journalist tegenaan loopt, als je een reportage in een ontwikkelingsland maakt.

De reportage die Jan Banning en Dick Wittenberg maakten voor `M' van het NRC is november 2005 gepubliceerd en heeft honderden lezersreacties opgeleverd. Lezers begonnen spontaan een inzamelingsactie en richtten een speciale stichting op.

De studentenprijs is gewonnen door Judith van der Kooij, studente Algemene Cultuurwetenschappen aan de UvA. Haar film Visions Contemporaines - Afrikaanse kunstenaars aan het woord, is een reportage over de eerste tentoonstelling over hedendaagse Afrikaanse moderne kunst in het nationale museum van Mali.

De Dick Scherpenzeel-prijzen worden jaarlijks uitgereikt voor journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen. Dit jaar worden ze uitgereikt op 18 oktober 2006 in de Eggertzaal, Amsterdam.