Gemeente Bussum

GALM-project

Bussum stimuleert senioren tot actief leven met GALM-project

De gemeente Bussum en Versa Sportbureau pakken samen het landelijke project GALM op, waarmee Bussumse senioren die niet (meer) sportief zijn gestimuleerd worden weer te gaan bewegen. De eerste stap hierin is de fitheidstest, die afgelopen zaterdag in sportcentrum De Zandzee bij 142 deelnemers is afgenomen. Ook wethouder Herman Schoon van Sport en Recreatie heeft de test ondergaan, samen met voormalig profvoetballer Robert Roest.

GALM staat voor Groninger Actief Leven Model en is in 1994 ontwikkeld door het Instituut voor Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

GALM is een bewegingsstimuleringsprogramma voor senioren die niet, niet meer of te weinig bewegen. Aanleiding voor de ontwikkeling van dit programma zijn de toenemende vergrijzing en de bewegingsarmoede onder senioren. Bewegen is van groot belang voor een goede gezondheid en dus om gezond oud te worden.

Versa Sportbureau heeft 1400 Bussumers van 55 tot 65 jaar benaderd voor deelname. 142 Inwoners hebben zich voor de fitheidstest aangemeld. Daarna kunnen zij zich opgeven voor een bewegingsintroductieprogramma van 12 weken. In deze periode wordt kennis gemaakt met verschillende vormen van sport, bewegen en spel. Daarna is er de mogelijkheid om gedurende 30 weken door te gaan in een vervolgprogramma. Na afloop van deze periode vindt er een tweede fitheidstest plaats om een indruk te krijgen van de vorderingen.

De ervaring leert dat deelnemers van het GALM-project ook op langere termijn actief blijven; 65% van hen doet dat binnen de GALM-groep, 15% is actief bij een sportvereniging en 10% is zelfstandig bezig. Slechts 10% van de deelnemers is na verloop van tijd niet meer aan het sporten.

Meer informatie over GALM is te vinden op www.galm.nl.