ILLEGAAL HOUT UIT RUSLAND KRIJGT KEURMERK VAN FINLAND

EU-voorzitter beschermt dubieuze praktijken staatsindustrie

Amsterdam, Nederland -- Finland importeert op grote schaal en zonder enige controle illegaal hout uit Rusland, zo blijkt uit een rapport van Greenpeace. Het illegale hout wordt in Finland onder andere verwerkt door Stora Enso, dat gedeeltelijk eigendom is van de Finse staat. Ondertussen presenteert Finland, de huidige voorzitter van de Europese Unie, zichzelf als een land dat duurzaam bosbeheer hoog in het vaandel heeft.

Het rapport 'Partners in Crime: A Greenpeace Investigation into Finland's Illegal Timber Trade with Russia' is gebaseerd op veldonderzoek in de Russische deelstaat Karelië in juni en augustus 2006. Het beschrijft de illegale houtkappraktijken in het gebied dat aan Finland grenst. In Karelië wordt op deze manier de Russische bosbouw- en milieuwetgeving op grote schaal geschonden.1

"Finland zou als voorzitter van de EU verantwoordelijkheid moeten nemen om de import van illegaal hout te stoppen." zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace. "Maar het land profiteert van illegale kap en beschermt de dubieuze praktijken van de eigen staatsindustrie."

Het illegaal gekapte hout wordt over de grens in houtfabrieken van Stora Enso en UPM Kymmenne verwerkt en het product wordt vervolgens voorzien van een duurzaamheids-stempel van PEFC: Finland exporteert deze houtproducten binnen en buiten Europa.2

Jaarlijks importeert Nederland een kleine 250.000 ton hout en ongeveer 150.000 ton pulp uit Finland. Nederland is zo grootverbruiker van Fins hout, pulp en papier dat met het PEFC logo als duurzaam hout wordt verkocht. Het ministerie van VROM presenteert binnenkort haar duurzame aanbestedingsbeleid voor hout en het Finse PEFC systeem dreigt te worden geaccepteerd als garantie van duurzaamheid. "Zo zal VROM een misleidend keurmerk bevoordelen. Nogal dubieus voor een ministerie dat duurzaamheid voorstaat", vindt Stroot.

De Europese Commissie studeert al enige tijd op mogelijkheden voor wetgeving om de import van illegaal hout tegen te gaan, maar dat levert vooralsnog geen concrete regelgeving op. Nationale en Europese parlementariërs, maatschappelijke organisaties en ook bedrijven dringen al jaren aan op Europese regelgeving. De Finse en de Nederlandse overheid zijn er echter van overtuigd dat de markt in staat is illegale en dubieuze praktijken zelf op te lossen. De praktijk wijst uit dat zonder wetgeving de handel in illegaal hout niet valt uit te bannen.

Greenpeace maakt deel uit van de 180 maatschappelijke organisaties en meer dan tachtig vooruitstrevende bedrijven die oproepen tot Europese wetgeving om de handel in illegaal hout tegen te gaan en te garanderen dat houtproducten uit duurzaam beheerde bossen komt.

Het Finse Crime File 'Partners in Crime: A Greenpeace Investigation into Finland's Illegal Timber Trade with Russia.' is op de Greenpeace website te downloaden.

1 In Karelië worden geen Environmental Impact Assessments gedaan voor het management en de exploitatie van bosgebieden, die de wet wel voorschrijft. Dit betekent dat er geen bosbouw- of milieu-experts betrokken zijn bij de planning, en de lokale bevolking en maatschappelijk organisaties worden niet geconsulteerd. 2 Het Finse FFCS (Finnish Forest Certification Scheme) is onderdeel van het PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).