MINVenW: Handelsdelegatie Turkije positief verlopen

Ministerie venw

http://www.minvenw.nl

Afgelopen week bezocht minister Peijs met een veertigtal bedrijven de steden Istanbul en Ankara. Naast bilaterale gesprekken met collega-ministers hebben er ook oriënterende gesprekken tussen Nederlandse en Turkse bedrijven plaats gevonden. Tijdens de reis heeft een van de deelnemende bedrijven een contract getekend en een bij een ander bedrijf uit de watersector is er vanuit Turkije interesse voor een waterzuiveringsinstallatie.

Tijdens de reis tekende het IJmuidse bedrijf Worldwise Marine een contract voor het leveren van een ontwerp voor vier sleepboten met een trekkracht van 60 ton voor de scheepswerf RMK Marine in Tuzla. De sleepboten hebben een lengte van 32,70m en breedte van 10,10m.
Worldwise Marine is een maritieme ingenieursbureau met als specialisme het ontwerpen van sleepboten voor olie- en gasterminals.

Onder de bedrijven waren ook de bedrijven Dassin en Vitens aanwezig die samen het Netherlands Water Partnership enkele de waterbedrijven bezochten. De bedrijven hebben een concept ontwikkeld voor kleinschalige waterzuiveringsinstallaties. Deze nieuwe technologie maakt een zeer efficiënte waterzuivering mogelijk, waarbij steriel water ontstaat. De installatie met een capaciteit van 50.000 liter per dag kan kant-en-klaar gemonteerd worden in een 20-voets container. Tijdens de reis werd het concept getoond aan de waterondernemingen DSI en ISKI, Istanbul Water and Sewerage Directorate. Men gaf aan dat met name de nieuwe technologie welkom is in de eeuwenlange waterhistorie van Istanbul. Na de uitwisseling van de informatie gaf ISKI aan zeer veel potentie te zien in dergelijke installaties voor kleinschalige drinkwatervoorzieningen. Met name plaatsen tot 10.000 inwoners kunnen op deze manier efficiënt worden voorzien van zuiver drinkwater. ISKI heeft aangegeven met de Nederlandse water participanten verder te willen praten. In eerste instantie zijn er mogelijkheden voor het afnemen van een 50 tot 60-tal systemen.

Daarnaast hebben bedrijven uit de spoorsector en consultancy bedrijven positieve gesprekken gevoerd met diverse counterparts en het ministerie van Transport. Minister Peijs tekende samen met de Turkse minister van Publieke Werken een overeenkomst 'Partners for roads' waarbij samenwerking en kennisuitwisseling centraal staat op het gebied van verkeersveiligheid, weginfrastructuur, wegbeheer, publiek private samenwerking en tunnelveiligheid.




Ministerie van Verkeer en Waterstaat