Nederlandse Hartstichting

Voor de pers
Nieuw lesboek 'Basale Reanimatie & Automatische Externe Defibrillatie'
Archief

Nieuw lesboek 'Basale Reanimatie & Automatische Externe Defibrillatie'

28-9-2006
Drie landelijke organisaties slaan handen ineen Den Haag, 28 september 2006 - De Nederlandse Hartstichting, het Nederlandse Rode Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad hebben gezamenlijk het nieuwe lesboek 'Basale Reanimatie & Automatische Externe Defibrillatie' uitgebracht. Het lesboek is een standaardwerk, dat gebruikt kan worden in de cursussen die worden gegeven door, door de Nederlandse Reanimatie Raad, gecertificeerde instructeurs. In deze cursussen leren cursisten reanimeren en een AED (Automatische Externe Defibrillator) te gebruiken.

Landelijke organisaties slaan handen ineen
In Nederland werden reanimatie- en AED-materialen tot nu toe ontwikkeld en verspreid door drie afzonderlijke inhoudelijke partijen: de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Reanimatie Raad en het Nederlandse Rode Kruis. In het voorjaar van 2006 heeft de De Nederlandse Reanimatie Raad nieuwe richtlijnen voor reanimatie en AED gepubliceerd. Deze zijn gebaseerd op de Europese richtlijnen ontwikkeld door de European Resuscitation Council, de ERC. Vervolgens hebben de drie eerdergenoemde inhoudelijke partijen de handen ineen geslagen en op basis van de nieuwe richtlijnen, een nieuw lesboek ontwikkeld. Afstemming en samenwerking tussen de inhoudelijke partijen en de Europese ERC is een voorwaarde om in Nederland en in Europa één kwalitatieve standaard neer te zetten, die door alle organisaties en instellingen kan worden gebruikt en er voor zorgt dat er geen verwarring en misverstanden ontstaan rondom reanimatie en AED-onderwijs.

Lesboek 'Basale Reanimatie & Automatische Externe Defibrillatie' Het lesboek beschrijft kort en bondig en in woord en beeld hoe te handelen wanneer iemands leven in gevaar is door een hartstilstand. De uitleg waarom bepaalde handelingen moeten worden uitgevoerd is beknopt gehouden. Het lesboek 'Basale Reanimatie en Automatische Externe Defibrillatie' (ISBN 90 06 920 932) kost EUR 7,50. Op de site www.wanneerelkesecondetelt.nl is meer informatie te vinden over de uitgave en kan het boek worden besteld. Het boek is ook verkrijgbaar via de boekhandel.

Aanvullende lesmaterialen
Zowel de Nederlandse Hartstichting als de Nederlandse Reanimatie Raad stellen kosteloos materialen beschikbaar ter promotie en ondersteuning van reanimatie- en AED-cursussen. Via www.hartstichting.nl kunnen gratis wervingsfolders, reanimatieposters en reanimatiekaartjes worden besteld. Op www.reanimatieraad.nl wordt in de komende tijd materiaal beschikbaar gesteld voor en door docent-instructeurs, zoals een lesindeling en een Powerpointpresentatie.

Logistiek
Naast ontwikkeling van deze nieuwe lesmaterialen is ook de logistieke afhandeling van de materialen verbeterd. In samenwerking met de educatieve uitgeverij Thieme Meulenhoff is gekomen tot een eenduidig, kwalitatief en efficiënt systeem van ontwikkeling en verspreiding van reanimatie- en AED-materiaal. Samenwerking met een uitgeverij als Thieme Meulenhoff brengt niet alleen educatieve kennis en ervaring in, maar zorgt er ook voor dat de inhoudelijke organisaties zich kunnen concentreren op thema's en activiteiten die direct en efficiënt bijdragen aan verbetering van overlevingkansen na hartstilstanden.

Reanimatie en gebruik AED
Elke week worden ruim 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis door een plotselinge hartstilstand getroffen. In Nederland heeft één op de drie Nederlanders een reanimatiecursus gevolgd. Het streven is dat deze mensen óók de AED leren bedienen en dat meer mensen zich bewust worden van het belang van snel handelen bij een hartstilstand. Op dit moment overleeft ongeveer 10% van de slachtoffers een hartstilstand. Wanneer een slachtoffer binnen 6 minuten na de hartstilstand gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt met behulp van een AED stijgt de overlevingskans tot 70%. De Hartstichting besteedt in 2007 uitgebreid aandacht aan het onderwerp hartstilstand. De doelstelling is dat in 2010 de overlevingskansen na een hartstilstand meer dan verdubbelt.

Nederlandse Hartstichting
Sinds haar oprichting in 1964 is de Nederlandse Hartstichting actief betrokken bij tal van ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding van hart- en vaatziekten. De Nederlandse Hartstichting investeert in onderzoek naar hart- en vaatziekten in Nederland. Zij geeft hoogwaardige en efficiënte voorlichting over een gezonde leefstijl en initieert innovatieve verbeteringen in preventie en zorg. De Nederlandse Hartstichting kan dit werk uitsluitend doen dankzij giften van de Nederlandse bevolking en de inzet van vrijwilligers. Eén van de speerpunten van de Hartstichting is het vergroten van de overlevingskansen bij een plotselinge hartstilstand (van 10% naar 25%) door, in samenwerking met overheden, bedrijfs- en verenigingsleven, reanimatiepartners en vrienden, te realiseren dat binnen 6 minuten na een hartstilstand een getrainde leek én een AED inzetbaar zijn.

Nederlandse Reanimatie Raad
De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR0, opgericht in 1993, heeft tot doel het bevorderen van de kwaliteit van de reanimatie en de kennis over en de vaardigheden in reanimatie, in de meest ruime zin. In de Wetenschappelijke Raad van de NRR hebben zowel, wetenschappelijke, beroepsorganisaties als landelijke, bij het reanimatieonderwijs betrokken organisaties zitting. In het bestuur van de NRR zitten afgevaardigden van de Nederlandse Hartstichting, het Nederlandse Rode Kruis, het Oranje Kruis en de VVAA.

Het Nederlandse Rode Kruis
Bij evenementen en in rampsituaties biedt het Nederlandse Rode Kruis medische assistentie. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 33.000 vrijwilligers. Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood. Of het nu slachtoffers zijn van een conflict of aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt. Zonder mensen uit te sluiten, als neutrale en onafhankelijke organisatie. Het werk in binnen- en buitenland is mogelijk dankzij de giften van particulieren, bedrijven en instellingen. In Nederland telt het Rode Kruis 610.000 leden en donateurs.

NOOT VOOR DE REDACTIE (