Bouwbarometer®: bouwpartijen blijven optimistisch


ROTTERDAM, 20060928 -- In de Bouwbarometer® is de laatste kwartalen te zien dat de stemming binnen de bouwsector over het algemeen uitgesproken optimistisch is; zo ook in het derde kwartaal van 2006. Dit kwartaal springen de hoofdaannemers B&U en installateurs er in positieve zin uit. Beide marktpartijen zijn in het derde kwartaal positiever dan in het eerste en tweede kwartaal van 2006. Bij de hoofdaannemers B&U ziet 68% in het derde kwartaal een stijging en 7% een daling in de omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Van de installateurs neemt 65% een positieve en 5% een negatieve omzetontwikkeling waar.

Ook van de andere marktpartijen ziet de meerderheid zijn omzet in het derde kwartaal toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, alleen in minder sterke mate dan de hoofdaannemers B&U en installateurs dat doen. Bovendien zijn de architecten, aannemers GWW, afbouwers en klussenbedrijven in het derde kwartaal minder positief dan in het tweede kwartaal van 2006.

Met betrekking tot de omzet voor het vierde kwartaal van 2006 zijn de verwachtingen wederom optimistisch. Net als bij de ervaren omzetontwikkeling in het derde kwartaal springen ook nu de aannemers B&U en installateurs er in positieve zin. Echter, bij de verwachtingen voor het vierde kwartaal worden zij in hun optimisme vergezeld door de architecten. Zo blijken dus meer architecten positiever over het vierde dan over het derde kwartaal te zijn. De aannemers B&U zijn het meest optimistisch in hun omzetverwachting. Maar liefst 71% van deze B&U-bedrijven verwacht een stijging in de omzet in het vierde kwartaal wanneer zij dit vergelijken met het vierde kwartaal van vorig jaar; 5% verwacht een daling van de omzet. Met de hoofdaannemers B&U, installateurs en architecten zijn de meest positieve partijen naar voren gehaald, maar ook de overige partijen laten een optimistisch beeld zien.

In de vorige editie van de Bouwbarometer® werd geconcludeerd dat het optimisme in de bouw verder toenam en dat men voor het derde kwartaal opnieuw hoge verwachtingen had. Deze verwachtingen zijn in dit kwartaal in grote lijnen uitgekomen. Van het vierde kwartaal heeft men wederom hoge verwachtingen.

Uit de volgende editie van de Bouwbarometer® zal blijken of dit positieve beeld wederom werkelijkheid wordt.

In dit artikel is alleen ingegaan op de omzetontwikkelingen en -verwachtingen. In de Bouwbarometer® komen hiernaast ook de ontwikkeling en verwachtingen ten aanzien van de orderportefeuille en de concurrentiedruk aan de orde. Wilt u hier nadere informatie over neem dan contact op met Bouwkennis (T 010-2066996).

De Bouwbarometer® is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 600 enquêtes, gelijk verdeeld over de zes belangrijkste marktpartijen uit de bouw. Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal. De Bouwbarometer® is een initiatief van Bouwkennis en USP Marketing Consultancy. Ieder kwartaal komen de omzet, orderportefeuille en concurrentiedruk aan de orde. Om een reëel beeld te krijgen, worden in de vraagstelling de actuele toestand en de verwachtingen gekoppeld aan de overeenkomstige kwartalen in het voorgaande jaar. Zo is er altijd een referentiepunt en wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden waar de bouwproductie onderhevig aan is. Abonnees van het Bouwkennis Kwartaalrapport kunnen elk kwartaal de headlines van de Bouwbarometer® lezen. Bouwkennis Basisabonnees kunnen via de site het gehele onderzoek raadplegen.





USP Marketing Consultancy