Ingezonden persbericht


Persbericht 20 juni 2006

---

Festival 2006 jazz international rotterdam

29/30 september & 1 oktober De Doelen - Willem Burger zaal

"MUZIEK IS TAAL"
Onder het motto "muziek is taal" presenteert Jazz International Rotterdam haar 6e editie van het festival ditmaal onder artistieke leiding van gitarist, componist en bandleider Jesse van Ruller. Het driedaagse festival vindt plaats van 29 september tot en met 1 oktober in De Doelen en maakt onderdeel uit van de manifestatie September in Rotterdam.

Muziek ontstaat net als taal vanuit een traditie; een overlevering van generatie op generatie. Belangrijk voor het samenspel tussen de muzikanten in het festival is niet de muziekstijl, maar ieders 'eigen taal', de taal van muziek. Het festival wil dan ook de overeenkomsten laten horen tussen muzikanten uit verschillende muzikale werelden. De in het festival geprogrammeerde muzikanten spelen zonder de muziekgeschiedenis, noch hun eigen traditie te verloochenen. De muziek zal letterlijk ter plekke ontstaan, compositie met improvisatie, fris en eigenzinnig.

Het festivalprogramma laat zich typeren door drie generaties jazz musici. De gitaar speelt hierbij een hoofdrol en gitarist Jesse van Ruller zal zelf ook veelvuldig te beluisteren zijn in verschillende combinaties. De legendarische jazzgitarist en minimalist Jim Hall zal een exclusief en uniek duo optreden verzorgen met de twee generaties jongere Jesse van Ruller. De primeur in het festival is de nieuwe Amerikaanse gitaarsensatie Peter Bernstein, die speciaal overkomt voor een optreden met het Martin Sasse trio uit Keulen. Verder spelen de jong en veelbelovende Braziliaans Franse gitarist Nelson Veras met zijn trio en 'Der Rote Bereich', de anarchistisch humoristische groep van gitarist Frank Möbus. Het Rotterdamse aandeel wordt verzorgd door Monsieur Dubois oftewel 'Danceable Hardjazz' van de jongste generatie jazz musici. Jesse van Ruller zal naast zijn duo optreden met Jim Hall een duo optreden met pianist Bert van den Brink verzorgen. Eveneens wordt hij als gastgitarist regelmatig in verschillende programmaonderdelen verwacht.

Op zondagmiddag 1 oktober speelt de 'Jazz International Rotterdam band' bestaande uit het Jesse van Ruller trio speciaal aangevuld met gasten uit het festival. Op uitnodiging van het festival heeft saxofonist/componist Jasper Blom geheel in de traditie van het festival een opdracht gekregen om voor deze unieke band een compositie te schrijven, waarin compositie en improvisatie samenkomen. Enkele festivalgasten, waaronder Peter Bernstein, Frank Möbus en Nelson Veras zullen met elkaar een muzikale confrontatie aangaan. Het optreden van de festivalband wordt voorafgegaan door het duo van de flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel met de virtuoze Spaanse percussionist El Cepillo uit Madrid. Als 'warming up' voor het festival is er op dinsdagavond 26 september in Jazzcafé Dizzy een veelbelovend optreden van Jesse van Ruller met de bekende Rotterdamse muzikanten toetsenist Ronald Kool, bassist Michel van Schie en drummer Martijn Vink.

Zie voor exacte aanvangstijden en prijzen de programmabijlage.
---