Ingezonden persbericht


Amsterdam Underground Festival
Wat leeft er onder ons?

Het Amsterdam Underground Festival is een driedaagse zoektocht onder Amsterdam. Drie ondergrondse locaties openen voor het eerst hun deuren en dienen als inspiratie en decor voor film- en theatermakers, schrijvers, kunstenaars en muzikanten.

Spannend en innovatief

Niemand weet precies hoeveel ondergrondse ruimtes zich onder Amsterdam bevinden. Amsterdam Underground Festival ontdekte er ruim 50. Prachtige plekken waar normaliter niemand komt en niemand van weet. Daarom het Amsterdam Underground Festival.

Kunst en historie

Het Amsterdam Underground Festival is echter méér dan alleen een spannend locatieproject. Het festival vormt een ontmoeting tussen cultuur en onderzoek naar het ondergrondse leven in Amsterdam: alle voorstellingen zijn gebaseerd op ondergronds-zijn en/of het verhaal achter de ondergrondse locatie waar de betreffende voorstelling plaatsvindt.

Wat leeft er onder ons?
De hoofdvraag van het festival. Wat leeft er onder ons? Een tweeledige vraag, waarbij het antwoord in alle kunstdisciplines wordt gezocht: muziek, dans, theater, film en beeldende kunst. Daarnaast worden er lezingen en rondleidingen georganiseerd over de ruimtes en de geschiedenis. De programmering wordt tijdens de Uitmarkt bekend gemaakt.

Een tipje van de sluier
Ann Demeester en Esther Vossen (Stichting de Appel) zijn exclusief curator van een kunstexpositie, poppodium Paradiso presenteert talent uit het ondergrondse en het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Beethoven, Mozart en een speciaal gecomponeerd stuk in samenspel met een brugmechaniek.

De toekomst
Deze eerste editie is intiem en exclusief. De ambitie is echter uit te groeien tot een weeklang festival, waarbij alle locaties aan bod zullen komen.

Amsterdam Underground Festival
29 september t/m 1 oktober 2006
Torensluis, Kortjewantsbrug, Nieuwmarkt Waterloop

Met onder andere:
Theater: 1e Zondag van de Maand, Christiaan Mooij (medeoprichter Annette Speelt), E74 Dans: Kinga Lászlò & Jakkoo Toivonen (o.a. Alex D'Electrique en het Scapino Ballet) Muziek: Nederlands Philharmonisch Orkest, Paradiso Beeldende kunst: Fons Brasser, Benoît Goupy, Masao, Submultimedia, Nouch, Wouter Osterholt & Elke Uitentuis onder curatele van Ann Demeester en Esther Vossen (Stichting de Appel) Film: In Search of the Mole People (NYC), Hel en Hemelvaart

www.amsterdamundergroundfestival.nl
http://amsterdamundergroundfestival.hyves.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht