Ingezonden persbericht


Persbericht 2: Programmering bekend! (28 augustus 2006)

Amsterdam Underground Festival

Wat leeft er onder ons?

Het Amsterdam Underground is een driedaagse zoektocht onder Amsterdam. Drie ondergrondse locaties openen voor het eerst hun deuren en dienen als inspiratie en decor voor film- en theatermakers, schrijvers, kunstenaars en muzikanten.

Op een regenachtige Uitmarkt is het programma van het 1e Amsterdam Underground Festival bekend gemaakt. Nieuwe, spannende ondergrondse locaties van brugkelder tot ondergrondse gracht- zullen het podium zijn voor een grote groep nieuwe kunstenmakers. Kernwoorden hierbij zijn innovatie, vernieuwing en creativiteit, waarbij de nadruk ligt op nieuwe makers en aanstormend talent. Zij worden uitgedaagd hun eigen fundering te onderzoeken, met als gemene deler het ondergrondse: alle partijen zijn uitgedaagd om hun gevoel over het ondergrondse of de ondergrondse locaties weer te geven. Wat leeft er onder ons?

Het programma is verkrijgbaar als PDF.

Theater

Theatergroep E74 brengt theater, film en documentaire in de multimediale voorstelling Urban Myth. Een man gaat op zoek naar zijn in het ondergrondse verdwenen geliefde.

Christiaan Mooij brengt de voorstelling Zonder Titel , over een vader en dochter, gebaseerd op Freule Julie van Strindberg en toont een tussenwereld waarin in mensen tot het uiterste gaan.

Dans

Una città d acque (lost in the city of water). Ver weg van huis weten zij de weg niet meer terug. Kinga Làszlò en Jaakko Toivonen gaan in de ondergrondse wereld op zoek naar de contrasten in henzelf. Onder en boven. Hoofd tegen lijf. Reden tegen drift. Verleden tegen toekomst.

Muziek

Nedpho GO! (KLASSIEKE MUZIEK)

Dit locatiegerichte ensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest gaat onversterkt het gevecht aan met de natuurlijke akoestiek van de Kortjewantsbrugkelder. NedPho GO! speelt Beethoven, Mozart en een speciaal gecomponeerd stuk in samenspel met het brugmechaniek van de Kortjewantsbrug..

Paradiso presenteert Wat speelt er onder ons?

Nieuw, muzikaal talent uit het ondergrondse speelt in de ondergrondse brugkelders van de Torensluis. Vrijdag- en zaterdagavond van 20:00 tot 00:00 uur, live muziek van o.a. Aux Raus en Malle Pietje en de Bimbo s, afgewisseld met DJ s Dirk Diggler & Baro Baro en Mr. Wix & Peter Parra.

Film

In Search of the Mole People. Legende van de New Yorkse Mole People, die letterlijk aan de onderkant van de snelle maatschappij leven. Leef je in vrede en rust met de ratten beneden of doe je mee aan de rat race boven de grond?

Hel en Hemelvaart. De eeuwenoude waterloop onder de Nieuwmarkt vormt het spannende decor voor een boottocht naar hemel en hel. Je kunt zelf bepalen waar je thuishoort.

Beeldende Kunst

Ann Demeester en Esther Vossen (Stichting de Appel) zijn exclusief curator van een unieke, gratis toegankelijke kunstexpositie met werk van Fons Brasser, Wouter Osterholt&Elke Uitentuis, Benoît Goupy, Masao en Nouch.

Rondleidingen

De rondleidingen leiden langs alle drie locaties en zijn gratis toegankelijk. Presentaties van historie en techniek van de Kortjewantsbrug en Torensluis en een boottocht door de historische, ondergrondse waterloop van de Nieuwmarkt.

Lezingen

In samenwerking met de TU Delft, Buro Monumenten en Archeologie een drietal gratis toegankelijke lezingen over het ondergrondse. Met o.a Jerzy Gawronski, stadsarcheoloog van Amsterdam.

Amsterdam Underground Festival

29 september t/m 1 oktober 2006

Torensluis, Kortjewantsbrug, Nieuwmarkt Waterloop

www.amsterdamundergroundfestival.nl

http://amsterdamundergroundfestival.hyves.nl

---

Noot voor redactie,