Ingezonden persbericht


PERSBERICHT september 2006 DEFINITIEF PROGRAMMA

FESTIVAL 2006 JAZZ INTERNATIONAL ROTTERDAM

29/30 september & 1 oktober De Doelen ­ Willem Burger zaal

"MUZIEK IS TAAL"

Onder het motto "muziek is taal" presenteert Jazz International Rotterdam haar 6e editie van het festival ditmaal onder artistieke leiding van gitarist, componist en bandleider Jesse van Ruller. Het driedaagse festival vindt plaats van 29 september tot en met 1 oktober in De Doelen en maakt onderdeel uit van de manifestatie September in Rotterdam.

DEFINITIEF PROGRAMMA

Dinsdag 26 september ­ `Warming up' in Jazzcafé Dizzy - Aanvang 22.00 uur. Toegang gratis.
Jesse van Ruller kwartet (NL)
Jesse van Ruller ­ gitaar
Ronald Kool ­ toetsen
Michel van Schie ­ bas
Martijn Vink ­ drums

Avontuurlijke uitstap met geslepen popjongens als Michel van Schie, bassist bij o.a. Anouk, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer, Ronald Kool toetsenist bij o.a. Kane en René Froger en Martijn Vink, drummer van en het Metropool Orkest en voormalig drummer van New Cool Collective.

Vrijdag 29 september ­ De Doelen ­ Willem Burger zaal ­ 20.00 uur Duo Jesse van Ruller & Bert van den Brink (NL)
Jesse van Ruller - gitaar
Bert van den Brink ­ piano

Jesse en Bert spelen elkaars composities en repertoire waarvoor zij een gedeelde liefde hebben. Zelfs het werk van Ravel komt voorbij. Piano en gitaar zijn zowel melodie- als begeleidingsinstrument. Jesse en Bert wisselen voortdurend in die rollen en dagen elkaar uit in een speelse achtervolging.

Der Rote Bereich (D)
Frank Möbus ­ gitaar
Rudi Mahall ­ bas klarinet
John Schröder ­ drums

Vanwege de eigenaardige muziek, de anarchistische humor, de intelligente arrangementen en de originele sound, wordt Der Rote Bereich momenteel gezien als de meest belangrijke en representatieve groep van de Duitse avant-garde jazz. De naam refereert aan het rode gebied in VU meters van de meeste geluidsopname machines. Dit gebied markeert een oversturing of vervorming. Zo ook de muziek; "direct en gewaagd wordt het exorbitante verkend, tijdens een oversteek van subliem naar ridicuul..."

Monsieur Dubois (NL)
Bart Wirtz - altsax, effecten
Maarten Meddens -fender rhodes
Dirk Beets - trompet, effecten
Udo Demandt - percussie
Kasper Kalf ­ contrabas
Ruud Sanders ­ drums

In de afgelopen jaren heeft het Rotterdamse Monsieur Dubois een stevige live reputatie opgebouwd met een aanstekelijke mix van Junglebeats, Funk, Souljazz en Afrogrooves - ook wel Danceable Hardjazz genoemd. Met deze overtuigende, zowel catchy als sophisticated sound heeft Monseur Dubois inmiddels op uiteenlopende plekken een zeer divers publiek weten te boeien. Onlangs startte Monsieur Dubois een energieke samenwerking met niemand minder dan Defunkt leider en trombone legende Joseph Bowie.

Zaterdag 30 september - De Doelen­ Willem Burger zaal ­ 20.00 uur Nelson Veras (Fr) trio
Nelson Veras (Fr) ­ gitaar
Stéphane Galland (Fr) ­ drums
Harmen Fraanje (NL) ­ fender rhodes, piano

De Braziliaanse Nelson Veras werd als groot talent ontdekt op zestienjarige leeftijd in een Parijse jazzclub. Nu inmiddels 10 jaar later woont hij in Frankrijk, heeft veel ervaring op gedaan als sideman bij Aldo Romano en Magic Malik en heeft een eigen trio opgericht. Met Stéphane Galland, (o.a. Magic Malik, Aka Moon) en Harmen Fraanje (de Nederlandse ontdekking) vormt hij een ideale band, met wie hij Milton Nascimento, Jobim, Wayne Shorter en Toninho Horta naar onverwachte gebieden neemt.

Duo Jim Hall (VS) & Jesse van Ruller (NL)
Jim Hall ­ gitaar
Jesse van Ruller ­ gitaar

Uniek duo, waarvoor de legendarische Jim Hall (1930) speciaal naar Nederland komt. Jim Hall is één van de meest significante en meest geliefde gitaristen in de jazz. Uit de school van Charlie Christian en Django Reinhardt begon hij als sideman bij o.a. Jimmy Giuffre en Sonny Rollins. In zijn carriere van vijf decennia ontdekt hij telkens weer nieuwe aspecten van zijn muzikale genialiteit. Op hoge leeftijd wint hij nog steeds diverse prijzen. Hij speelt behalve met grootheden als Kenny Barron, Slide Hampton of Ron Carter ook met modernisten als Pat Matheny, Joe Lovano en Bill Frisell. Zijn muziek is herkenbaar niet zozeer door de noten die hij speelt, maar door zijn benadering, sound en feeling.

Peter Bernstein (VS) + Martin Sasse (D) Trio
Peter Bernstein - gitaar
Martin Sasse - piano
Henning Gailling - bass
Hendrik Smock ­ drums

Peter Bernstein speelt met een warme, krachtige en zangerige toon, die herinneringen oproept aan Wes Montgomery, Jim Hall, en Kenny Burrell. Behalve deze helden luistert Peter graag naar blazers. Clifford Brown, Sonny Rollins, Louis Armstrong and Johnny Hodges. Voor hem speelt hierbij de kwaliteit van adem en zangerigheid een belangrijke rol. Peter speelde o.a. met Jimmy Cobb, Lou Donaldson, and Joshua Redman. The Martin Sasse Trio is een jazz piano trio in de traditie van Oscar Peterson, Ahmad Jamal, en Bill Evans. Heldere arrangementen onderscheiden de liedjes en laten veel ruimte voor de solist.

Zondag 1 oktober - De Doelen ­ Willem Burger zaal ­ 15.00 uur Duo Eric Vaarzon Morel & Luis de Luis (Spanje) met gast Jesse van Ruller. Eric Vaarzon Morel ­ flamenco gitaar
Luis de Luis ­ flamenco dans

In een programma van Jesse van Ruller mag de flamenco als gitaar muziekstijl niet ontbreken. De muziek ontstaat veelal op de gitaar uit overlevering en heeft daardoor een enorme hang naar traditie. Het is hele virtuoze en explosieve muziek met een hele spontane en explosieve kracht. Eric Vaarzon Morel heeft jarenlang de westerse muziek in de flamenco geïntegreerd, wat resulteerde in `flamenco de hoy' (`flamenco van vandaag'). Voor dit concert heeft hij Luis de Luis, een pure zigeuner uit Granada, uitgenodigd om bij te dragen aan de performance. Zij kennen elkaar goed van hun tournees met Cuadro Flamenco. Jesse zal een gastrol vervullen.

Jazz International Rotterdam band
Jesse van Ruller (NL) Trio & Red, Yellow and Blue (NL) Jesse van Ruller ­ gitaar
Jasper Blom ­ tenorsaxofoon
Frans van der Hoeven ­ bas
Martijn Vink - drums
Gastsolisten:
Nelson Veras (Fr) ­ gitaar
Peter Bernstein (VS) ­ gitaar
Frank Möbus (D) ­ gitaar

Op uitnodiging van het festival heeft saxofonist/componist Jasper Blom geheel in de traditie van het festival een opdracht gekregen om voor deze unieke band een compositie te schrijven. Jesse van Ruller leidt sinds enige jaren zijn eigen trio. In deze kleine bezetting combineert Jesse feilloos alle akkoorden en melodieën op zijn gitaar. Traditie, vakmanschap en vernieuwing gaan op een onnadrukkelijke manier samen. Red, Yellow and Blue voegt aan de traditionele trio bezetting een elektronische dimensie toe. De elektronica vormt een wezenlijk en muzikaal onderdeel van de composities en improvisaties. Hieruit ontstaat een originele bandsound die naast jazz refereert aan o.a. sixties popmuziek, jungle, middeleeuwse volksmuziek en freefunk. De beide trio's met een gemeenschappelijke bezetting worden in elkaar geschoven tot een kwartet. Deze vormt de basisband voor de compositie. De gastsolisten, o.a. Frank Möbus, Peter Bernstein en Nelson Veras, krijgen extra features en vormen zo te samen de `Jazz International Rotterdam band'.

Aanvangstijden:
vrij 29 sep & za 30 sep 20.00 uur, zaal open 19.30 uur zo 1 okt 15.00 uur, zaal open 14.30 uur

Entree:
vrij 29 sep & zo okt 22,50 / za 30 sep 25,- / passe partout 60,- met korting (CJP, R'dam pas, 65+): vrij & zo 20,- / za 22,50,- / passe partout 54,-
Jongeren tot 27 jaar kunnen op de Uitmarkt Rotterdam een 50% discountbon voor het festival krijgen.

Met dank aan:
De Gemeente Rotterdam, September in Rotterdam, het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, De Doelen, ThuisKopie Fonds, VSBfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds en het Fonds voor de Scheppende Toonkunst



Ingezonden persbericht