Universiteit van Amsterdam

Heeft een nieuwe stad geen identiteit?


Oratie Planologie


vrijdag 29 september 14.30 uur

Prof. ir. A. Reijndorp, bijzonder hoogleraar Sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkelingen van nieuwe stedelijke gebieden: De geest van de nieuwe stad.

Een stad is meer dan een verzameling huizen. Maar wat maakt een stad tot een stad? En wat maakt een specifieke stad anders dan andere steden? Van nieuwe steden wordt vaak gezegd dat ze iets missen wat oude steden wel hebben. Nieuwe steden en wijken ontbreekt het niet alleen aan sfeer, ze zouden ook geen identiteit hebben. Dat kan ook niet anders, voegt men daar soms verontschuldigend aan toe, want een identiteit komt pas na verloop van tijd tot stand. Zonder geschiedenis geen identiteit. Het begrip identiteit waart al een tijdje door plannend en bouwend Nederland, stelt Arnold Reijndorp in zijn oratie. Technieken uit de reclame en marketing worden ingezet om wijken van een brand, een merk te voorzien. Dat merk geeft richting aan de vernieuwing van de wijk. Maar hoe zit dat bij een nieuwe stad? Klopt het wel, dat die - bij gebrek aan geschiedenis - geen identiteit heeft? Is dat zogenaamde gebrek aan geschiedenis niet precies wat een nieuwe stad onderscheidt van oudere steden? De pioniersgeest, het afscheid van de oude stad en het oude land, de ongekende mogelijkheden, de gespannen verwachtingen, het zijn allemaal elementen van de identiteit van een nieuwe stad als Almere.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.