Rijksuniversiteit Groningen


Hoe God terugkeerde in Jorwerd

Datum: 29 september 2006

Religie is weer helemaal terug in Nederland. De oorzaak van de opzienbarende opleving van de religieuze belangstelling is niet geheel duidelijk en de vraag of we er blij mee moeten zijn, daarover verschillen de meningen.

Zonder religie, denken sommigen, is de maatschappij niet bij elkaar te houden. Religie levert immers de grondstof voor verzoening en naastenliefde, geesteshoudingen waar we het moeilijk zonder kunnen stellen. Ook is religie misschien een handig voertuig voor integratie. Anderen bekritiseren religie als `ongelooflijk achterlijk' en strijdig met de emancipatie van het individu: "bidden is buigen". Bovendien bindt godsdienst niet, maar splijt ze gemeenschappen eerder uiteen.

Het debat rondom religie is op scherp komen te staan met de komst van veel moslims naar Nederland, door welke oorzaak dan ook, die hun religieuze gevoelens meer en meer uiten. Ter discussie staat welke rol de Nederlandse overheid hierin moet spelen. Moet de Nederlandse overheid de vrijheden die de christenen verwierven ook toe te staan aan moslims? Mogen in Nederland bijvoorbeeld moskeeën, minaretten en muezzins?

Het gaat hierbij om de vraag naar de verhouding tussen religie en openbaarheid. Welk respect mogen gelovigen verwachten van niet- of andersgelovigen? Hoeveel rekening moeten we houden met de gevoeligheden van moslims in grappen en cartoons, waar katholieken en gereformeerden inmiddels tegen een stootje kunnen? En andersom: hoe gaan we om met gereformeerde of islamitische ambtenaren die geen homohuwelijken willen sluiten en geen lesbische medewerkers accepteren? En wat moet en mag de overheid? Laat zij, net als in Nederlands verzuilde verleden, de godsdienstvrijheid aan de samenleving, of legt ze, op z'n Frans, de neutraliteit dwingend op?

Over deze en andere vragen debatteren Paul Cliteur, publicist en hoogleraar rechtswetenschap in Leiden, Henk Woldring, CDA-senator en hoogleraar politieke filosofie aan de VU en Rein Zunderdorp, voorzitter van het Humanistisch Verbond. Godsdienstwetenschapster Marjo Buitelaar spreekt een column uit. Voorzitter van het debat is RUG-filosoof Hans Harbers.

Hoe God terugkeerde in Jorwerd wordt georganiseerd door DwarsDiep - Politiek en cultureel Debatcentrum. Dit is een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de faculteit Wijsbegeerte, de openbare bibliotheek en het Centre for Development Studies van de RUG.

Datum en tijd

vrijdag 29 september 2006, 20.00 - 22.00 uur

Sprekers

Paul Cliteur, Henk Woldring, Rein Zunderdorp, Marjo Buitelaar en Hans Harbers

Titel

Hoe God terugkeerde in Jorwerd - Religie, overheid en openbaarheid

Serie

DwarsDiep-Debat

Plaats

USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Informatie

DwarsDiep, tel. (050) 363 5463, www.dwarsdiep.nl